Hartrevalidatie verbetert door computeradvies

Hartrevalidatie verbetert door een computersysteem dat op maat gesneden behandeladvies geeft. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Klinische Informatiekunde van het AMC. Het promotieonderzoek wordt zaterdag 9 mei gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).
Volgens de onderzoekers bewijst de studie dat beslissingen van behandelteams verbeteren door het gebruik van elektronische beslissingsondersteuning. De AMC-afdeling ontwikkelde samen met de Nederlandse Vereniging voor cardiologie en met de Nederlandse Hartstichting het computerprogramma Cardiac Rehabilitation Decision Support System (CARDSS) en testte het systeem in 31 ziekenhuizen. CARDSS geeft een op maat gesneden behandeladvies, conform de richtlijn voor hartrevalidatie.

CADRSS
als een behandelaar alle gegevens van een hartpatiŽnt invoert, geeft de computer aan wat volgens de richtlijn de beste behandeling is. Uit het onderzoek bleek dat behandelteams die CARDSS gebruikten de richtlijn beter volgden dan de teams die het systeem niet gebruikten. Met het programma was bijvoorbeeld 93 procent van de therapiebeslissingen over beweging conform de richtlijn. Zonder computeradvies was dit 85 procent. De behandelteams bestonden onder ander uit een cardioloog, verpleegkundige, fysiotherapeut, psycholoog, diŽtist en een maatschappelijk werker.

Geen kookboek
"Een arts heeft altijd de mogelijkheid te besluiten het op een andere manier te pakken", zegt Arie Hasman, hoogleraar medische informatiekunde aan het AMC en promotor van het onderzoek. "Het systeem is geen kookboek. Het gevaar is dat artsen te veel op de computer gaan vertrouwen. als arts blijf je zelf altijd verantwoordelijk. Richtlijnen zijn er ook om van afgeweken te worden." Volgens Hasman werken de ziekenhuizen die deelnamen aan het onderzoek nog steeds met CARDSS, omdat het systeem hen goed bevalt. De onderzoekers zijn in onderhandeling met een bedrijf die het systeem in de toekomst gaat onderhouden.

30 apr 2009 09u37
Bron: MedNet.nl