5.352 voltijdse huisartsen

Het aantal actieve huisartsen neemt bijna week na week af. Nieuwe cijfers van het Riziv, die het medisch weekblad de Huisarts publiceert, tonen aan dat er slechts 5.352 erkende huisartsen met verworven rechten voltijds als huisarts aan de slag zijn.
BelgiŽ telt 17.905 erkende huisartsen met verworven rechten (1 januari 2008), waarvan er 12.897 prestaties met patiŽntencontacten (huisbezoeken, raadplegingen) verrichten. Dat cijfer werd tot voor kort vaak gebruikt als het officiŽle aantal actieve huisartsen. Een eerste correctie naar beneden kwam er net voor Pasen toen minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette onkelinx uitpakte met de cijfers van het artsenkadaster. Zij kwam uit op een totaal van 9.259 íechteí huisartsen. Een cijfer dat meteen vanuit verschillende hoek werd bekritiseerd als Ďte hoogí.

De kritiek lijkt nu bevestigd te worden door nieuwe cijfers van het riziv, die het medisch weekblad de Huisarts kon inkijken. Volgens deze cijfers zijn er 5.352 voltijds werkende huisartsen in BelgiŽ. De overige 7.545 huisartsen zijn goed voor 3.251 voltijdse equivalenten. In deze groep zitten niet alleen (vrouwelijke) huisartsen die kiezen voor een halftijdse invulling van het beroep, maar ook artsen die voor een ziekenfonds werken of controleartsen.
30 apr 2009 10u50
zie ook rubriek