Varkensgriep is echte pandemie

Viroloog Marc Van Ranst verwacht dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de allerhoogste fase voor de griepepidemie eerstdaags zal afkondigen. De varkensgriep zou dan officieel een pandemie heten. 'Alle voorwaarden voor fase 6 zijn aanwezig', zegt Van Ranst. 'In twee regio's is er sprake van overdracht van mens tot mens.'
Meer dan vijftig gevallen in Europa
Volgens de laatste cijfers van de WGO heeft het aantal bevestigde gevallen van varkensgriep in Europa dit weekend de kaap van vijftig overschreden. Verschillende patiënten werden besmet zonder dat ze in een regio vertoefden die sterk getroffen is door de ziekte.

"Na Noord-Amerika zijn er ook in Europa meerdere gevallen van mens-tot-mensoverdracht van het virus vastgesteld", zegt viroloog Marc Van Ranst van het Belgisch Interministerieel Commissariaat Infuenza. "Het kan dus bijna niet anders dan dat de Wereldgezondheidsorganisatie eerstdaags het alarmpeil van fase 5 naar fase 6 (de allerhoogste fase, kvdp) zal optrekken. Vandaag komt er een commissie bij elkaar om de toestand te evalueren. Ik vermoed dat de WGO daarna fase 6 zal afkondigen."

Indien het alarmpeil inderdaad naar fase 6 wordt opgetrokken, kunnen we officieel spreken van een pandemie. "Dat wil overigens niet zeggen dat de situatie plots gevaarlijker wordt", aldus Van Ranst. "Je mag dit alarmpeil in geen enkel opzicht vergelijken met de schaal van Richter, waarmee een hoger getal op een ernstigere toestand wijst. Het gaat hier enkel om een uitbreiding van het aantal regio's."

Stabiliseren
De Mexicaanse overheid verklaarde afgelopen weekend nog dat de verspreiding van de varkensgriep nationaal lijkt te stabiliseren.

"De piek van het virus speelde zich af tussen 23 en 28 april", zei minister van Volksgezondheid José Angel Córdova.

In Mexico zijn 506 mensen geïnfecteerd. Het aantal doden dat officieel werd bevestigd blijft op negentien staan. Zowel het aantal serieuze gevallen als het geschatte dodenaantal werd teruggeschroefd. Niettemin geeft de varkensgriep over de hele wereld aanleiding tot paniekreacties.

Quarantaine
In Hongkong worden 300 gasten van het Metropark Hotel tot 8 mei onder quarantaine gehouden, nadat een 25-jarige Mexicaanse hotelgast besmet bleek te zijn met het virus. Hij is intussen aan de beterhand. Personeelsleden en gasten werden onderzocht en tot nu toe werd er geen bijkomende besmetting vastgesteld.

Onder de hotelgasten bevinden zich twee Belgische vrouwen, die in Hongkong verblijven voor zaken. "Dit is de hel op aarde", vertelt hotelgaste Véronique Desmecht. "Op het vlak van accommodatie en informatie is het pover gesteld. We moeten het stellen met een fles water, koffie, afschuwelijke sandwiches en twee bolletjes rijst. Bovendien is het bijzonder deprimerend om hele dagen in een hotelkamer door te moeten brengen."

American Field Services (AFS) roept dan weer een honderdtal studenten die met een uitwisselingsprogramma in Mexico studeren vervroegd terug. Onder hen zijn zes Vlamingen. Het gaat om een louter preventieve maatregel, meldt AFS.

Nog geen nieuwe stalen in België
België blijft voorlopig gespaard van de varkensgriep. Het Belgische Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat er vooralsnog geen nieuwe stalen van mogelijke gevallen binnengebracht werden voor analyse.

Volgens de WGO zijn er wereldwijd 898 mensen geïnfecteerd met het virus. In Spanje, het zwaarst getroffen Europese land, is het aantal zieken verdubbeld van 20 naar 40. In Italië, Ierland, Colombia en Costa Rica werden de eerste gevallen van varkensgriep bevestigd. In Portugal is dan weer het eerste verdachte geval opgedoken. In de Verenigde Staten is het aantal besmettingen met 66 nieuwe gevallen intussen opgelopen naar 226.
04 mei 2009 09u00
Bron: De Morgen
zie ook rubriek