Beslissingen Vlaamse Regering 30 april 2009

Beslissingen van minister Veerle Heeren
  • De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit over de toekenning van een forfaitaire subsidie voor informatisering aan initiatieven voor preventieve gezinsondersteuning en voor brandveiligheid aan initiatieven voor kinderopvang. De lokale diensten buurtgerichte opvang worden ook onder het toepassingsgebied van het besluit opgenomen.
  • Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de oprichting van een technische commissie voor de brandveiligheid in de kinderdagverblijven, de initiatieven voor buitenschoolse opvang en de minicrèches, en tot uitbreiding ervan naar de samenwerkende onthaalouders. Nu vallen al deze initiatieven onder het zelfde toepassingsgebied van de regelgeving voor de brandveiligheid.
  • Op 13 februari keurde de Vlaamse Regering het besluit goed over de voorwaarden van financiële ondersteuning van zelfstandige opvangvoorzieningen. Om dit besluit een aantal noodzakelijke verduidelijkende en preciserende aanpassingen te geven, geeft ze nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve principiële goedkeuring aan het aangepaste besluit dat de inkomensgerelateerde opvang bij zelfstandige opvangvoorzieningen regelt.
  • In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering voor het jaar 2009 volgende subsidies toe voor projecten Ouderstage: 160.000 euro aan de vzw Jongerenwerking Pieter Simenon in Lommel en 170.000 euro aan de vzw Alba in Tildonk. De ouderstage heeft als finaliteit het inzicht van de personen, die het ouderlijke gezag uitoefenen, in het delictplegende gedrag van de minderjarige te verhogen, hen via begeleiding te wijzen op hun verplichtingen als verantwoordelijken voor de opvoeding van hun kinderen en hun verantwoordelijkheidsgevoel te stimuleren.
  • De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit van de diensten voor logistieke hulp en aanvullende thuiszorg. Door de integratie van de buurt- en nabijheidsdiensten in diensten voor gezinszorg dreigen sommige diensten hun federale SINE-toelagen voor hun werknemers te verliezen met ingang van 1 januari 2009. De Vlaamse Gemeenschap wil deze gederfde toelagen gedurende een periode van vier jaar (2009-2012) ten laste nemen. Daarom wordt het besluit gewijzigd.
  • In het kader van het preventief gezondheidsbeleid hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring en erkenning van partnerorganisaties en organisaties met terreinwerking via een beheersovereenkomst en de subsidiëring van individuele zorgaanbieders. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
  • De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het erkenningsbesluit van departementen en afdelingen medisch toezicht van externe en interne diensten voor preventie en bescherming op het werk. De huidge erkenningscommissie wordt vervangen door een Vlaamse Werkgroep Bedrijfsgezondheidszorg. Het erkennigsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
  • De Vlaamse Regering keurt pincipieel de besluiten goed over de bezoldiging en het statuut van lokale mandatarissen. Het gaat onder meer om de vaststelling van de wedden, de wijze van betaling, nieuwe percentages in functie van de gewijzigde berekeningsbasis, de presentiegelden, terugbetaling van kosten, de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering. Over deze besluiten wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.
  • In het kader van het actieplan flexibele en occasionele opvang besliste de Vlaamse Regering in 2007 een aantal kinderopvangvoorzieningen te mandateren om een informatie- en coördinatiefunctie op te nemen in flexibele en occasionele opvang in een bepaald gebied. Deze gemandateerde voorzieningen krijgen een pool van doelgroepmedewerkers toegewezen en voorzien daarmee in een eigen aanbod van occasionele en flexibele opvang. Om dat besluit aan te vullen met enkele bepalingen, keurt de Vlaamse Regering nu een nieuw besluit goed. Dat bevat naast de bepalingen van 30 maart 2007, ook de erkenning van de gemandateerde voorziening, coördinatiepunt of flexibele opvang in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad; de bijsturing van het systeem van Vlaamse dienstencheques voor kinderopvang; de wijziging van de subsidiëring van de coördinatiefunctie en de omkadering van de flexibele opvangpool; en een duidelijker omschrijving van de verwachtingen voor een coördinatiepunt.
    04 mei 2009 09u38
    meer over
    zie ook rubriek