UGent lanceert uniek serviceplatform voor genoomanalyse

Op 8 mei lanceert de UGent NXTGNT, een uniek serviceplatform voor genoomanalyse. Dit platform richt zich voornamelijk op de implementatie van de nieuwste generatie sequeneringstechnologie in het genetische onderzoek in het algemeen en de moleculaire diagnostiek in het bijzonder. Bij de lancering van NXTGNT lichten een aantal gerenommeerde sprekers in deze expertise hun laatste onderzoeksbevindingen toe.
Gepersonaliseerde geneeskunde wordt op die manier mogelijk dankzij een competente onderzoeksgemeenschap van onder meer genetici, moleculaire biologen en andere onderzoekers. De Universiteit Gent vervult met de lancering van NXTGNT een pioniersrol door de bestaande onderzoekscapaciteiten en de vooruitstrevende technologie samen te brengen en te integreren, zowel op wetenschappelijk als technologisch vlak.

Moleculair onderzoek
Na de voltooiing van het Humane genoomproject, dat het menselijke genoom (de dna-code van de mens, het erfelijk materiaal) in kaart bracht, werd met de ontwikkeling van de nieuwste generatie genoomanalysetechnologie (NGS) een nieuwe mijlpaal in het moleculaire onderzoek bereikt.

Deze techniek moet toelaten om op een bijzonder efficiënte manier de dna-code te kraken. DNA-fragmenten worden daarbij op een vernuftige manier vermenigvuldigd en simultaan afgelezen (gesequeneerd). Binnen het tijdsverloop van een werkdag worden alle fragmenten afgelezen en digitaal opgeslagen, waarna via bioinformaticatools de code kan ontcijferd worden. Het vernieuwende voordeel van deze technologie is dat een grote hoeveelheid data gelijktijdig kan worden verwerkt. De methode is bovendien kostenefficiënt en accuraat.

Het fameuze '1000$ genome', het in kaart brengen van het complete humane genoom binnen een paar uren en aan een marginale kost, wordt in de nabije toekomst verwacht met de komst van de derdegeneratie (of nieuwste-nieuwste generatie) sequeneringstechnologie. Met name de moleculaire diagnostiek verandert hierdoor op een fundamentele manier. Hierin kadert ook de lancering van het serviceplatform NXTGNT.

Multidisciplinair
Binnen het platform NXTGNT zijn onderzoekers werkzaam uit diverse faculteiten en onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent (Centrum voor Medische genetica, laboratorium voor Farmaceutische Biotechnologie, laboratorium voor Bioinformatica en Computationele Genomics). Er wordt ook samengewerkt met onderzoekers van de associatiepartner Hogeschool Gent.

De financiering voor de basisapparatuur van NXTGNT werd verkregen via de Hercules Stichting van de Vlaamse overheid. Er werd eveneens StepStone financiering voorzien van het Industrieel Onderzoeksfonds van de UGent voor het uitbouwen van de service faciliteit.

De verschillende partners van NXTGNT zorgen voor een solide draagvlak voor vooruitstrevend multidisciplinair onderzoek waarbij functionele genoomanalyse-infrastructuur moet toelaten om de onderzoeksdomeinen verder uit te breiden en hun onderlinge complementaire expertise optimaal te benutten.
06 mei 2009 09u17
Bron: UGent.be