Vibrerend zooltje voorkomt valpartijen

DiabetespatiŽnten en oudere mensen vallen minder vaak als ze een vibrerend zooltje in hun schoenen dragen. Het geeft steeds wisselende, maar niet-voelbare trillingen af, die helpen om de balans te verbeteren.
ouderen en diabetici
Dat heeft de Nederlandse bewegingswetenschapper Juha Hijmans vastgesteld na een onderzoek. Hij verwachtte dat het dragen van steunkousen ook zou helpen, maar dat bleek niet het geval. De vibrerende zooltjes heeft hij speciaal voor zijn onderzoek ontworpen. Ze zijn nog niet in de winkel te koop. Van oudere mensen is bekend dat ze wat minder stabiel zijn. Valpartijen bij bejaarden leiden niet zelden tot botbreuken en langdurige revalidatie. DiabetespatiŽnten kunnen last krijgen van zogenoemde neuropathie, waardoor ze slechter gaan voelen. Ze voelen onder meer hun voetzolen slecht, waardoor ze minder goed hun evenwicht kunnen bewaren en wat een valpartij kan veroorzaken. De trillende zooltjes zorgen er voor dat de gebruikers hun voetzolen beter voelen en dus meer balans hebben. Omdat ze daardoor ook minder bang zijn om te vallen, verbetert de stabiliteit nog verder.

Steunkousen
Sporters dragen wel steunkousen om de stabiliteit van voeten en enkels te verbeteren. Dat bleek bij ouderen echter niet te werken. Door het dragen van steunkousen geven de zenuwen prikkels door aan de hersenen. Hijmans denkt dat het brein van ouderen die prikkels niet meer snel genoeg kan vertalen naar het evenwichtsorgaan. Bejaarde mensen worden daardoor instabieler.
07 mei 2009 07u33
Bron: De Morgen
zie ook rubriek