HandhygiŽne in woonzorgcentra voorkomt zorginfecties

Onder het motto ďU bent in goede handenĒ lanceerde Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Veerle Heeren vandaag in woonzorgcentrum Salvator in Hasselt een campagne rond handhygiŽne in de Vlaamse woonzorgcentra ter bestrijding van zorginfecties.
Zorginfecties zijn infecties die bewoners of patiŽnten zowel in ziekenhuizen, rusthuizen als in de thuiszorg oplopen tijdens het verzorgingsproces. Infecties met mrsa en andere resistente kiemen zijn daarbij de grootste boosdoeners. In BelgiŽ sterven jaarlijks ongeveer 1000 mensen door een infectie met mrsa. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 personen in de 753 Vlaamse woonzorgcentra drager is van MRSA. Het beheersen van MRSA bij bewoners van woonzorgcentra is dus een belangrijke uitdaging.

Hoewel niet alle zorginfecties te voorkomen zijn, kan een belangrijk deel ervan worden vermeden door aangepaste maatregelen in ziekenhuizen en woonzorgcentra. handhygiŽne is hierbij cruciaal.

Vlaams minister Heeren lanceert daarom voor de eerste maal een campagne rond handhygiŽne in de Vlaamse woonzorgcentra. De campagne heeft als doel alle personeelsleden van de Vlaamse woonzorgcentra, ook het onderhouds- en technisch personeel, te informeren en te sensibiliseren over de risicoís van zorginfecties. Gestandaardiseerd campagnemateriaal moet de personeelsleden ertoe aanzetten een correcte handhygiŽne na te leven om zorginfecties te voorkomen.

In mei worden 3 infosessies georganiseerd om de campagne verder toe te lichten aan de woonzorgcentra.

Dit basispakket bestaat uit een aantal algemene en informatieve affiches, een fiche in zakformaat, een informatieve folder voor bewoners en bezoekers en een powerpointpresentatie inzake handhygiŽne voor interne vorming. Er zijn ook buttons met het campagnebeeld en Ėslogan voor elk personeelslid om de betrokkenheid van iedereen te garanderen. Het campagnemateriaal kan (na)besteld worden op de website www.zorginfecties.be.

Deze campagne is een initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid in samenwerking met de koepelorganisaties FOS, FERUBEL, VVSG en Zorgnet Vlaanderen, en de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Meer informatie: www.zorginfecties.be
08 mei 2009 09u40
meer over
zie ook rubriek