Demotte wil één Waals minister van Volksgezondheid

Als het van Waals minister-president Rudy Demotte afhangt, dan komt er na de regionale verkiezingen één Waals/Franstalig minister van Volksgezondheid. Vandaag is die functie opgesplitst onder verschillende ministers. Dat zegt Rudy Demotte in een gesprek met het medisch weekblad de Huisarts/le Généraliste.
Vlaanderen heeft één minister van Volksgezondheid. Wallonië telt er momenteel meerdere. Zowel het Waalse gewest als de Franstalige gemeenschap hebben bevoegdheden inzake gezondheidszorg en gezondheidsbeleid. Een situatie die volgens Waals minister-president Rudy Demotte niet langer houdbaar is. “Volgens mij kunnen we aan efficiëntie winnen als we één minister van Volksgezondheid zouden hebben, zowel voor de materies van de Franstalige gemeenschap als die van het Waalse gewest”, zegt Demotte in een interview met het medische weekblad de Huisarts/le Généraliste. Hij wil dit punt meenemen naar de onderhandelingstafel. Op voorwaarde natuurlijk dat de PS hierop uitgenodigd wordt.

Demotte beklemtoont nogmaals dat hij geen voorstander is van een volledig gesplitst gezondheidsbeleid tussen noord en zuid. Hij erkent dat er regionale verschillen bestaan, maar voegt daar aan toe dat er ook verschillen bestaan tussen bijvoorbeeld Limburg en West-Vlaanderen. “De verschillen zijn niet van dien aard dat men alles moet beginnen opsplitsen en naar een andere beslissingsniveau brengen. Voor mij geldt de pragmatische aanpak. Hoe werkt men op de meest doeltreffende manier?”

Komt er toch een overheveling van bevoegdheden, waar Vlaams minister-president Kris Peeters op aandringt, dan kan dat voor Demotte niet zonder een overheveling van budgetten.
08 mei 2009 10u25
zie ook rubriek