Economische migratie kan arbeidsdruk zorgsector helpen verlichten

Economische migratie kan voor een deel soelaas bieden aan de stijgende nood aan bijkomende verpleegkundigen. Dat stelt minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom. Ze benadrukt wel dat economische migratie complementair blijft aan andere maatregelen.
Ze steunt dan ook elk initiatief om scholieren en jongeren warm te maken voor de opleiding van verpleegkundige, zoals minister van Volksgezondheid Laurette onkelinx er maandag één voorstelde.
De Open Vld-minister wijst op recente cijfers van de VDAB die aantonen dat het aantal openstaande vacatures voor verpleeg- en zorgkundigen blijft toenemen. In maart was er sprake van 2.450 vacatures voor het verzorgend personeel en paramedici. In 2007 waren dat er 1.733.

Gevolgen vergrijzing laten zich volop voelen
Bovendien zal de nood aan bijkomende verpleegkundigen stijgen, naarmate de gevolgen van de vergrijzing zich volop laten voelen, gaat Turtelboom voort. De zorgsector in Vlaanderen verwacht tegen 2020 330.000 werknemers nodig te zullen hebben, tegenover 220.000 in 2000.

Volgens Turtelboom kan economische migratie gedeeltelijk soelaas bieden aan de stijgende nood aan bijkomende verpleegkundigen. "Dit beroep is een bewijs dat economische migratie ook en vooral nuttig kan zijn voor de non profitsector. Wat zijn we met een uitgebouwde zorgsector als er in eigen land onvoldoende mensen zijn om onze ouderen te verzorgen?", aldus de minister.

"Het is een en-en-verhaal, geen of-of-verhaal"
Ze denkt dat, met het openen van onze arbeidsmarkt sinds 1 mei voor werknemers uit acht nieuwe EU-lidstaten, de zorgsector de meest acute noden kan ledigen. Wel benadrukt de minister dat economische migratie complementair blijft aan andere maatregelen: "Het is een en-en-verhaal, geen of-of-verhaal".

Turtelboom wijst er nog op dat economische migratie in de zorgsector een aantal specificiteiten heeft. "Mensen moeten een functionele kennis van onze taal verwerven en moeten zich onze werkmethodieken eigen maken. Deze investeringen zijn vrij groot voor de buitenlandse werknemers en de zorgsinstellingen. Tevens vereisen ze goodwill van de andere werknemers en van de bewoners of patiënten. Ze zijn dus gericht op een langdurige inschakeling in het arbeidsproces", besluit ze.
12 mei 2009 09u01
Bron: De Morgen
zie ook rubriek