Oudere mensen met duizeligheid goed behandelbaar

Oudere mensen met duizeligheid zijn goed behandelbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Apeldoorns Duizeligheidcentrum in ziekenhuis Gelre Apeldoorn. De specialisten van deze multidisciplinaire polikliniek hebben in de periode 2001-2008 730 patiënten van 70 jaar of ouder onderzocht.
Bij 85 procent van deze patiënten kon een diagnose worden gesteld. Bij de overige 15 procent werden – ook bij aanvullend onderzoek – geen afwijkingen vastgesteld, zodat zij in elk geval gerustgesteld konden worden.
Het meest frequent (27 procent) werd de diagnose benigne paroxysmale positie draaiduizeligheid gesteld (BPPD). BPPD is een goedaardige aandoening waarbij er gruis (oorsteentjes) in het evenwichtsysteem terecht is gekomen en die zeer goed behandelbaar is. Daarnaast werden frequent de diagnoses angststoornis, ziekte van Ménière, of te lage bloeddruk gesteld, die goed zijn te behandelen.

De onderzoeksresultaten worden op donderdag 14 mei gepresenteerd tijdens het 3e landelijke symposium Duizeligheid, georganiseerd door de vakgroepen keel-neus-oorheelkunde, neurologie en geriatrie van Gelre Apeldoorn. Bijna 200 medisch specialisten uit bovengenoemde disciplines discussiëren een hele dag over de problematiek van duizeligheid bij ouderen aan de hand van inleidingen van deskundigen uit binnen- en buitenland.

Duizeligheid komt zeer vaak voor bij oudere mensen. Meer dan 20 procent van de mensen ouder dan 70 jaar hebben er regelmatig last van, met veel negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Vaak wordt verondersteld dat de duizeligheid berust op het ouder worden en wordt er afgezien van onderzoek of verwijzing naar het ziekenhuis. Uit het onderzoek van Gelre Apeldoorn blijkt dat de gestelde diagnoses niet essentieel afwijken van de diagnoses gesteld bij jongeren met duizeligheidsklachten.
Veel duizeligheidproblematiek blijft verborgen. De boodschap van het symposium is om de oudere patiënt met duizeligheid goed te analyseren en zo nodig door te verwijzen. De kans dat er sprake is van een behandelbare aandoening is zeer groot.
13 mei 2009 09u28
Bron: BCM
zie ook rubriek