Uitzaaiing kanker beter op te sporen

Kankeruitzaaiingen kunnen beter opgespoord worden dankzij een verhoogde beeldkwaliteit van de PET-scan. Fysicus Cedric Lemaître van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelde de verbetering. Lemaître verhoogde het aantal detectoren in een scen 64 maal.
Doeltreffender
Deze nieuwe technologie biedt veel perspectieven. Zo kunnen in de toekomst bijvoorbeeld kankeruitzaaiingen veel sneller en doeltreffender opgespoord worden. Dit komt de behandeling ten goede komt. Bovendien zal het grijs gebied van onduidelijke scanbeelden een stuk kleiner worden.

Snel bruikbaar
De Vrije Universitiet Brussel is positief over de termijn waarop de scan ingezet kan worden. De eerste stappen op weg naar commercialisering zijn al gezet.

PET-scan
Positron Emissie Tomografie (PET) is een beeldvormingstechniek waarbij de patiënt een radioactief isotoop geïnjecteerd krijgt, dat positronen uitzendt. Deze positief geladen deeltjes vormen de antideeltjes van de negatief geladen elektronen zodat ze elkaar vernietigen bij botsing. Wanneer dit gebeurt, worden twee gammastralen lijnrecht tegenover elkaar uitgezonden. Deze worden opgevangen door een gammadetector die zich rond het lichaam van de patiënt beweegt.

Op die manier wordt het mogelijk om de locatie en omvang van bepaalde zaken zoals kankercellen of hersenactiviteit te bepalen.
13 mei 2009 09u30
zie ook rubriek