Herrie over bloedplaatjes

Louis Ide (N-VA) vraagt morgen in de plenaire vergadering van de senaat aan minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx om voorlopig het Koninklijk Besluit dat de terugbetaling regelt van een nieuw systeem van pathogeeninactivatie van bloedplaatjes niet te tekenen. Dat zegt de senator (en klinisch bioloog) aan het medisch weekblad de Huisarts.
Sinds vorige week behandelt de Service Francophone du Sang van het Franstalige Rode Kruis bloedplaatjes' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloedplaatjes met Intercept. Nochtans publiceerde het Staatsblad het Koninklijk Besluit nog niet dat de terugbetaling ervan regelt. De Dienst voor het Bloed van het Rode Kruis Vlaanderen gebruikt het product nog niet. Louis Ide zal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette onkelinx morgen in de plenaire vergadering van de Senaat vragen dat KB voorlopig niet te ondertekenen. Hij vraagt haar te wachten tot er meer wetenschappelijke duidelijkheid bestaat over de werking van het product.

“In het belang van de volksgezondheid wordt het product best niet terugbetaald tot studies meer duidelijkheid verschaffen”, zegt de senator aan het medisch weekblad de huisarts. Hij baseert zich hiervoor onder meer op Nederlandse studies. Ide legt er wel de nadruk op dat hij niet in se tegen het product gekant is. Het kan volgens hem zeker gebruikt worden bij bepaalde indicaties. Hij verzet zich vooral tegen het routinematige gebruik ervan bij alle bloedproducten. “Het gebruik in bepaalde gevallen moet de minister echter overlaten aan de medici van het Vlaamse en Franstalige Rode Kruis of aan de artsen van de patiënten in kwestie.”
14 mei 2009 10u05
zie ook rubriek