FDA keurt Cimzia goed voor reumatoïde artritis

Wereldwijd lijden naar schatting zo’n vijf miljoen mensen aan reumatoïde artritis, waarvan 1,3 miljoen in de Verenigde Staten. De farmaceutische markt voor reumatoïde artritis bedroeg 7,3 miljard dollar in 2007 en wordt tegen 2017 dubbel zo groot geschat.
De goedkeuring is dan ook uitstekend nieuws voor UCB. Door het wegvallen van de patentbescherming van de twee succesgeneesmiddelen Zyrtec en Keppra hangt de toekomst van UCB immers grotendeels af van de introductie van nieuwe middelen.

En die verliep de jongste tijd niet al te vlot. Zo trok UCB de Europese toelatingsaanvraag in van Vimpat voor diabetici omdat de werkzaamheid tegen diabetische pijn onvoldoende was aangetoond. Voor de behandeling van epilepsie werd Vimpat wel toegelaten in Europa en de VS.

Neupro, een middel tegen de ziekte van parkinson en het restless legs syndroom (rusteloze benen) werd wegens kwaliteitsproblemen van de markt gehaald in de VS en de verkoop in Europa werd strikt beperkt.

En Cimzia kreeg vorig jaar van de Europese toelatingsautoriteiten geen groen licht als geneesmiddel tegen de ziekte van crohn. In de VS werd het voor die toepassing wel toegelaten, en nu mag het in de VS dus ook voorgeschreven worden tegen reumatoïde artritis — een welgekomen meevaller. Cimzia wordt immers beschouwd als één van de belangrijkste potentiële toekomstige blockbusters voor UCB.

In januari had de FDA bijkomende veiligheidsgegevens gevraagd over het middel. De goedkeuring komt dan ook verrassend snel.

Cimzia is niet door UCB zelf ontwikkeld. Het zat in de pijplijn van het Britse biotechbedrijf Celltech toen die firma in 2004 door UCB werd opgekocht.

Omdat het actieve bestanddeel van Cimzia een eiwit is — een kwetsbaar molecule dat in het bloed moet worden afgeleverd — moet het medicijn worden ingespoten. Het wordt verkocht in speciaal ontwikkelde voorgevulde spuiten van de fabrikant Oxo, die een partnerschap met UCB is aangegaan. De ergonomische spuiten zijn gemakkelijk te hanteren door mensen met reuma.

Aangezien Cimzia al meteen beschikbaar is, kan de verkoop aan reumapatiënten de omzet van UCB op korte termijn al verhogen. Analisten verwachten dat Cimzia dit jaar mogelijk zo’n 120 miljoen euro extra (omzet) kan opleveren.

Voor de mogelijke toelating in Europa verwacht UCB voor het einde van het jaar een antwoord van het Europese geneesmiddelenagentschap.
15 mei 2009 09u45
meer over
zie ook rubriek