Patiënten AZ Nikolaas eten nu à la carte

Aan de Pachtgoedstraat in Sint-Niklaas heeft AZ Nikolaas in anderhalf jaar tijd een complex van 9,4miljoen euro opgetrokken. Daarin zitten 'Onze Keuken', een magazijn, kantoren en een technische ruimte, samen goed voor 5.280m².
'Hier kunnen we duizenden maaltijden per dag maken als we willen', zegt woordvoerder Ton Copier. 'We bereiden 800 volledig geproportioneerde maaltijden driemaal per dag, of in totaal dus 2.400 maaltijden. Voor de cafetaria gaat het om 500 tot 600 maaltijden per dag, omdat je er alleen een middagmaal kan nuttigen. De vestigingsplaats in de TTS-industriezone op de grens met Temse is niet toevallig gekozen. In de Sint-Niklase stadskern ervaren we een chronisch gebrek aan plaats.'

Dat uitwijken naar de stadsrand betekent dat er extra verkeer op de baan komt, wordt door Copier ontzenuwd. 'Integendeel. We beschikken over vijf vrachtwagens die dagelijks de maaltijden naar de zeven sites van AZ Nikolaas in het Waasland voeren. Vroeger moest iedere maaltijdleverancier zich door het stadscentrum of de dorpskommen wurmen. Die verkeersoverlast wordt nu beperkt.'

Het voordeel van het nieuwe facilitair complex wordt voor veel Waaslanders vooral de mogelijkheid van een degelijke maaltijd. Kip, biefstuk, hamburger, vis... de keuze krijgt de allure van een à la carte restaurant, zij het binnen de grenzen van wat op gezondheidsvlak verantwoord is.

'Vooral voor de patiënten van de vroegere Stadskliniek Sint-Niklaas wordt het een positieve verandering', zegt Copier. 'De maaltijden van de Stadskliniek werden door het ocmw verzorgd. Tot nu toe werden er één of twee menu's gepland. Logisch als je weet dat een ocmw zijn maaltijden meer op bejaarden afstemt.'
15 mei 2009 09u55
zie ook rubriek