Regering maakt 152 miljoen vrij voor ontwikkeling griepvaccin

De federale regering trekt 152 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het Mexicaanse griepvirus. 90 miljoen wordt nog dit jaar vrijgemaakt. De beslissing komt er nadat een tweede griepgeval in ons land werd vastgesteld.
De tweede getroffene is een 23-jarige Antwerpenaar die op 11 mei uit de VS teruggekeerde. Zijn toestand is allerminst onrustwekkend. Dat is meegedeeld op een persconferentie van minister van Volksgezondheid Laurette onkelinx (PS) en Influenzacommissaris Marc Van Ranst.

De man vertoont 'de onaangename symptomen van iemand die griep heeft', klonk het. Hij wordt opgenomen in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis.

In de VS had hij vijf dagen in Los Angeles en vijf dagen in New York verbleven. Op 13 mei, twee dagen na zijn thuiskomst, kreeg hij de eerste symptomen.

Sinds zijn terugkeer heeft de man met een 15-tal mensen een intensief contact gehad. Zij moeten gedurende zeven dagen een antiviraal middel innemen en thuisblijven.

Geen link met eerste geval
Gisteren werd in ons land al een eerste geval van Mexicaanse griep vastgesteld bij een 28-jarige man uit Gent. Ook hij was net terug uit de VS, waar hij tien dagen in New York en vijf dagen in Chicago had verbleven.

Ook die man ligt in het Sint-Pietersziekenhuis, maar hij stelt het goed. Drie mensen met wie hij sinds zijn terugkeer intensief contact had, moeten zeven dagen thuisblijven.

Influenzacommissaris Van Ranst benadrukt dat de twee gevallen niets met elkaar te maken hebben. Dat er zo'n zware maatregelen worden getroffen, is niet omdat de Wereldgezondheidsorganisatie dat voorschrijft, zegt hij, maar omdat alle landen waar de griep opduikt dat doen.

Wellicht nog postieve gevallen
Het is nog wachten op resultaten van tests op 6 verdachte griepgevallen in ons land. Volgens Van Ranst is de kans aanzienlijk dat daar nog positieve gevallen tussenzitten.
15 mei 2009 10u12
meer over
zie ook rubriek