Longartsen moeten congres vermijden wegens Mexicaanse griep

Drie Belgische dokters pleiten ervoor dat een jaarlijks congres van longartsen in het Amerikaanse San Diego wordt afgelast. Als je de pneumologen van heel de wereld verzamelt, breng je heel wat mensen samen die mogelijk in contact zijn geweest met de Mexicaanse griep en mogelijk besmet zijn, argumenteren ze. Dat schrijft de Artsenkrant.
Brief
Professor Marc Decramer, diensthoofd pneumologie in het UZ Leuven, heeft vorige week samen met zijn collega's Benoit Nemery (UZ Leuven) en Danielle Piette (ULB) een brief geschreven naar het Britse medisch tijdschrift The Lancet. In die brief, die vrijwel meteen online werd gepubliceerd, pleiten ze ervoor het jaarlijks congres van de American Thoracic Society (ATS) in San Diego, dat vorige week vrijdag startte en nog tot woensdag loopt, af te gelasten.

Patiënten
Op het congres worden zowat 10.000 tot 15.000 pneumologen bij elkaar gebracht. Niet alleen zijn velen van hen in aanraking geweest met het virus, zij keren na afloop van het congres ook allemaal terug naar hun patiënten. Heel wat van die patiënten kampen met een verminderde weerstand. "Stel dat we die patiënten zouden besmetten, dan zou dat toch wel belangrijke gevolgen kunnen hebben", zegt Decramer.

Ongelukkige locatie
Ook is er het risico dat er griep uitbreekt op het congres en dat er quarantainemaatregelen moeten worden genomen. Decramer: "Wat zouden dan de gevolgen zijn als een groot deel van de longartsen in San Diego in quarantaine wordt gehouden terwijl er een grieppandemie heerst? Op het moment van een grieppandemie lijkt het me beter dat de longartsen bij hun patiënten zijn, en niet in quarantaine." De locatie van het congres, niet ver van de Mexicaanse grens, is trouwens ongelukkig gekozen, luidt het ook.

Nog voor de brief werd gepubliceerd, hadden al heel wat longartsen afgehaakt voor het congres, zegt Decramer. Onder hen de meerderheid van de pneumologen van het UZ Brussel.
19 mei 2009 09u09
Bron: De Morgen
zie ook rubriek