Kortrijk en Ieper starten nieuw project drugsverslaafde jongeren

In de gerechtelijke arrondissementen Kortrijk en Ieper start binnenkort een nieuw project voor minderjarige, drugsverslaafde jongeren die niet gemotiveerd zijn om met hun drugsgebruik te stoppen. Het project is vandaag in aanwezigheid van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) voorgesteld. Samen met Vlaams minister voor Welzijn Veerle Heeren (CD&V) zegde de minister subsidiëring voor twee jaar toe.
Het project richt zich op minderjarige jongeren die zeer frequent drugs gebruiken en daardoor niet of nauwelijks normaal in de maatschappij kunnen functioneren. Ze zijn het experimentele druggebruik al voorbij maar een plaatsing in een gespecialiseerde instelling is nog niet aan de orde. "Voor hen was er tot op vandaag geen aangepast programma voorhanden", aldus de Kortrijkse procureur des Konings Frits Verhaeghe.

Nultolerantieproject
Het nultolerantieproject moet die leemte opvullen. Het werd de voorbije twee jaar uitgewerkt in overleg met de vzw's Oranjehuis en Kompas, de procureur des Konings van Ieper en Kortrijk, politie, jeugdrechters, advocaten, Agentschap jongerenwelzijn, Centrum voor Jongeren- en Gezinsbegeleiding en justitie. Het Kortrijkse parket krijgt dankzij de subsidiëring een halftijdse criminologe, de vzw Oranjehuis krijgt iemand bij om de jongeren en hun familie te begeleiden en de vzw Kompas krijgt extra centen voor screening, drugscontroles en ondersteuning van de ouders.

Voor de criminologe is een belangrijke taak weggelegd. Hij of zij moet de drugsdossiers analyseren en eventueel aan de parketmagistraat voorstellen om een dossier over te maken aan de jeugdrechter met het oog op deelname aan het project. Het zullen dus de jeugdrechters zijn die de maatregel moeten opleggen.

Snelrecht
Tijdens het project zullen de jongeren wekelijks een groepsgesprek voeren, er zijn ondersteunende gesprekken, ouders worden erbij betrokken, er zijn geregelde urinecontroles en er worden opdrachten gepland die gesanctioneerd kunnen worden. Het project duurt negen maanden en moet cleane jongeren afleveren die opnieuw in de maatschappij kunnen functioneren. De criminoloog zal ook de uitgesproken maatregel van de jeugdrechter opvolgen.

als de minderjarige het project niet opvolgt, zal het parket opnieuw in kennis worden gesteld en kan er via snelrecht een alternatieve maatregel of plaatsing in een instelling gevorderd worden. Wie het project wél tot een goed einde brengt, zal door de jeugdrechter geëvalueerd worden. Die kan dan beslissen om de maatregel op te heffen en geen bijkomende of andere maatregel op te leggen.
"Wordt het proefproject positief geëvalueerd, dan kan het over het hele land worden ingevoerd", aldus minister De Clerck. In het proefproject is plaats voor een dertigtal jongeren.
19 mei 2009 09u11
Bron: De Morgen
zie ook rubriek