Belg weet weinig over ziekte van Crohn

Bijna 8 Belgen op 10 verklaren dat ze al over de ziekte van Crohn hebben gehoord en evenveel Belgen weten dat het geen besmettelijke ziekte is. Toch blijft de elementaire kennis over de ziekte vrij vaag.
Geen genezing
Chronische ontstekingsziekten van het spijsverteringsstelsel treffen ongeveer 30.000 Belgen. Daarvan lijden er 15.000 aan de ziekte van crohn en 15.000 aan colitis ulcerosa. Het aantal personen met de ziekte blijft elk jaar toenemen, jaarlijks worden er in België 500 nieuwe gevallen vastgesteld. Tot op heden is er nog altijd geen definitieve genezing voor de ziekte.

Sociale handicap
Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ispsos dat uitgevoerd werd in opdracht van patiëntenverenigingen blijkt dat de elementaire kennis over verschillende elementen die de ziekte kenmerken vrij vaag is. Zo weet bijna 8 Belgen op 10 niet dat de ziekte zich doorgaans tussen 15 en 30 jaar voor het eerst manifesteert. Dat het voornaamste symptoom diarree is, is slechts door de helft van de ondervraagden geweten. diarree blijft bovendien een taboe-onderwerp en vormt dan ook vaak een sociale handicap voor mensen met crohn. als dit aspect van de ziekte beter gekend zou zijn, zou de patiënt zich minder afzonderen uit schaamte om er iets over te zeggen. "Velen durven het huis niet te verlaten uit angst dat ze een opstoot krijgen en niet tijdig toegankelijke toiletten zouden kunnen vinden", zegt Daniëlle Staes van de patiëntenvereniging Crohn-en colitis ulcerosa Vereniging vzw.

Gratis toiletten
De enquête werd uitgevoerd in kader van de "Controleer Crohn" campagne die in 2008 werd opgericht. Om de patiënten uit hun isolement te halen, werd vorig jaar een databank van Crohnvriendelijke punten opgericht. Destijds waren iets meer dan 400 locaties bereid om hun gratis toiletten ter beschikking te stellen voor patiënten met Crohn. De lijst is sindsdien uitgegroeid en telt momenteel 1.000 adressen in heel België. Op de website controleercrohn.be kan u alle locaties raadplegen.

Nationale dag
"In België is er, in tegenstelling tot andere Europese landen, geen nationale dag gewijd aan ontstekingsziektes van het spijsverteringsstelsel en aan de ziekte van Crohn in het bijzonder", aldus Staes. "Wij zouden het graag eens met elkaar eens willen worden over een vaste datum waarop we Belgen voor deze ziekte kunnen sensibiliseren".
20 mei 2009 08u51
Bron: De Morgen
zie ook rubriek