Apotheken mogen wettelijk beschermd worden

Europese lidstaten mogen het bezit en de exploitatie van een apotheek voorbehouden aan apothekers. Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag geoordeeld.
Het Hof boog zich over een geding tussen apothekers en belangenverenigingen uit Saarland en de Nederlandse postorderapotheek DocMorris, die een vergunning had gekregen om een filiaal te openen in de Duitse deelstaat. Dat was volgens de apothekers in strijd met de Duitse wet die uitsluitend apothekers het recht verleent om een apotheek uit te baten.

Het Hof oordeelde dinsdag dat die Duitse wet niet in strijd is met de vrijheid van vestiging en het vrije verkeer van kapitaal. Uitzonderingen op die Europese basisprincipes zijn immers mogelijk om ‘een veilige en kwalitatief hoogstaande geneesmiddelenvoorziening van de bevolking te waarborgen’. Het Hof meent dat apothekers met hun opleiding, ervaring en aansprakelijkheid meer waarborgen bieden dan niet-apothekers.

Het Hof velde dinsdag een identiek oordeel in een Italiaanse zaak. De arresten vormen een tegenvaller voor groothandelaars in geneesmiddelen als het Duitse Celesio en het Britse Alliance Boots, die op basis van de vrijheid van vestiging filialen willen openen in Europa. Zo maakte de beurskoers van Celesio een flinke duik na de bekendmaking van de arresten.
20 mei 2009 09u04
meer over
zie ook rubriek