Bejaarden met elektronische armband in Rijsels rusthuis

Als gevolg van het herhaaldelijk weglopen van zijn bewoners die lijden aan de ziekte van Alzheimer, heeft een rusthuis in Rijsel een systeem van elektronische armbandhorloges ingevoerd. "Het is erg geruststellend voor het personeel en de bewoners", legt Mireille Wascat, hoofdverpleegster en verantwoordelijke van de instelling Gilbert Forrestier in Lomme, uit.
Deur vergrendeld
De grijze armbandhorloge, die door bijna alle 55 bewoners wordt gedragen nadat het systeem in 2003 werd ingevoerd, zorgt ervoor dat de deur van de instelling vergrendeld raakt van zodra één van de bewoners in de buurt ervan komt. Ze bevatten ook een sensor die het medisch personeel waarschuwt wanneer er bepaalde gezondheidsonregelmatigheden plaatsvinden.

Alarm bij bewusteloosheid of onderkoeling
Terwijl de patiënten via een knop de verplegers kunnen roepen, waarschuwt de horloge automatisch het personeel in geval van een totale inactiviteit (bijvoorbeeld wanneer iemand het bewustzijn verliest), onderkoeling of wanneer de armband wordt verwijderd, stelt Olivier Bessieres, de commercieel directeur van Vivago, het Finse bedrijf dat het systeem op punt stelde.

Signaal naar pc
De armband stuurt een signaal naar een pc, die op zijn beurt het verzorgend personeel waarschuwt per telefoon. Hij doet ook een alarm afgaan wanneer de toestand van de drager verslechtert ten opzichte van de twee voorgaande weken. "De analyse van de gegevens is belangrijk voor de dokter", gaat Wascat voort. Het systeem laat bijvoorbeeld toe de kwaliteit van de slaap te evalueren, wanneer er nieuwe slaapmiddelen werden voorgeschreven.

"Het is vooral een hulp om te voorkomen dat mensen zichzelf in gevaar brengen", vult de coördinerende arts van de instelling, Claude Tailleur, aan.
22 mei 2009 08u35
Bron: De Morgen
zie ook rubriek