Chocolade om van te genezen

Wetenschappers zoeken al lang naar manieren om probiotica - levende bacteriën die een positief effect hebben op de werking van de darmen - tot in de dikke darm te krijgen. 'Probiotica vind je in de winkel in tabletvorm of in drankjes zoals Yakult', zegt Sam Possemiers (28), onderzoeker aan de vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie van de Gentse universiteit.
'Op vraag van chocoladeproducent Barry Callebaut hebben wij onderzocht of die goede bacteriën ook in chocolade overleven. En wat blijkt: chocolade is een uitstekend voedingsproduct om probiotica mee te vervoeren. probiotica die aan chocolade worden toegevoegd, werken zelfs beter dan wanneer ze toegevoegd werden aan yoghurt en andere melkproducten. Melkchocola biedt de beste bescherming.'

Het duurt nog even voor de genezende chocolade bij ons in de winkel ligt. 'In de Verenigde Staten zijn repen met probiotica wel al te koop. We zijn zeer tevreden over de verkoop', zegt Alex Landuyt van Barry Callebaut.
22 mei 2009 09u02
zie ook rubriek