Behandeling alzheimer benedenmaats

De Belgische specialisten die zich met de ziekte van Alzheimer bezighouden, vinden dat de behandeling van de zowat 100.000 patiënten met die ziekte in ons land benedenmaats is, alleszins beneden het niveau dat men elders wel kan halen. De 'betere behandeling' die ze verdedigen, lijkt duurder te zijn, maar is het niet, zeggen ze.
als patiënten die betere behandeling krijgen, blijven ze langer goed, belasten ze hun mantelzorgers minder en moeten ze veel minder snel opgenomen worden in een instelling. En vooral dat kost de ziekteverzekering veel geld: 20.000 euro per jaar, tegen 12.000 bij thuisverblijf.

Waaruit bestaat die betere aanpak dan wel? Het gaat om een 'gemengde' behandeling, met enerzijds geneesmiddelen en anderzijds geheugentraining en de andere behandelingen die men in dagcentra en geriatrische dagklinieken kan geven. Die combinatie ontbreekt hier vaak.

De alzheimerspecialisten klagen ook aan dat de ziekteverzekering te terughoudend is voor de geneesmiddelen. In Frankrijk en in nog andere landen aanvaardt men de combinatie van de twee soorten geneesmiddelen voor alzheimer (cholinesteraseremmers en memantine), omdat die combinatie het positieve effect sterk verhoogt. In België verbiedt de ziekteverzekering die combinatie uit fout begrepen zuinigheid. En de volledige behandeling zelf betalen, dat kunnen alleen de rijkeren.

Geriater professor Jean-Pierre Baeyens klaagde aan dat de 'neutrale' artsenbezoekers die de overheid op pad stuurt, het gebruik van de medicijnen bij alzheimer zelfs afremmen.

Kamerlid Yolande Avontroodt (Open VLD) zegt dat de normen voor die geneesmiddelen te nipt berekend zijn: patiënten die er beter van worden, mogen ze dan plots niet meer gebruiken. Tot ze na een tijd weer slechter geworden zijn.

Het kamerlid wil de huisartsen meer autonomie geven daarin.
29 mei 2009 09u24