Cytomegalovirus speelt rol bij transplantaatfalen

Het Cytomegalovirus (CMV) speelt een belangrijke rol bij transplantaatfalen van de eilandjes van Langerhans bij type I diabetes. Dit blijkt uit onderzoek van Maaike Smelt van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Het geregeld toedienen van insuline bij type I diabetes vermindert de kwaliteit van leven. Verder blijven er schommelingen in de bloedsuikerspiegel optreden. transplantatie van de eilandjes van Langerhans biedt in theorie een betere oplossing. Deze methode wordt echter weinig toegepast, omdat het transplantaat te vaak niet overleeft.

Weerstand
Ongeveer tachtig procent van de bevolking is besmet met het CMV. Normaal gesproken is dat geen probleem, maar als de weerstand afneemt, kan het virus schade aanrichten. Bij transplantatiepatiënten wordt de weerstand doelbewust met medicijnen onderdrukt, om ervoor te zorgen dat het transplantaat niet wordt afgestoten. De eilandjes van Langerhans worden hierdoor weliswaar in het lichaam opgenomen, maar raken vervolgens beschadigd door het CMV.

Immuuncellen
Smelt bracht dit proces nauwgezet in kaart. Ze laat zien dat CMV immuuncellen activeert die specifiek gericht zijn tegen het lichaamsvreemde eilandjestransplantaat. Ook zorgt CMV ervoor dat het transplantaat beter herkend kan worden door de immuuncellen, zo laat Smelt zien. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe transplantatie van eilandjes van Langerhans succesvoller kan worden toegepast.
29 mei 2009 09u41