Malariaparasiet immuun voor medicijnen

Internationale wetenschappers zijn er in Cambodja achter gekomen dat de parasieten die daar malaria veroorzaken, resistent worden voor het meest effectieve medicijn tegen de ziekte. 'Een wereldwijde ramp voor de volksgezondheid dreigt.'
Volgens de BBC is het onduidelijk waarom Cambodja kennelijk een kweekvijver voor deze resistentie is.

Vijf dagen
Tot nu toe zorgde de werkzame stof artemisinine ervoor dat de dodelijke malariaparasiet binnen drie dagen uit het bloed was verdwenen.

Twee verschillende onderzoeksteams zijn er bij nieuwe tests onafhankelijk van elkaar achtergekomen dat het nu vier tot vijf dagen duurt voordat de parasiet is verdwenen. Dit zijn de eerste signalen van weerstand van de parasiet.

Rampzalig
Volgens onderzoekers zou volledige resistentie een wereldwijde ramp voor de volksgezondheid zijn. Al twee keer eerder zijn de parasieten in zuidoosten van AziŽ resistent geworden voor het antimedicijn.

Van daaruit werd de resistentie verspreid over de rest van de wereld. Ďals het weer gebeurt en volledig resistente parasieten zich verspreiden van AziŽ tot Afrika, is dat rampzalig voor de beheersing van malaria,í aldus wetenschappers tegen de BBC.