Vroege controle ovariumcarcinoom zinloos

Vrouwen die in een vroeg stadium beginnen met de behandeling van recidiverend ovariumcarcinoom leven niet langer dan vrouwen die enkele maanden later met de behandeling starten. Dit blijkt uit internationaal onderzoek dat het Erasmus MC mede heeft gecoördineerd. De onderzoekers hebben de resultaten bekendgemaakt op het jaarlijkse oncologiecongres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in Orlando.
Vrouwen die meteen na de stijging van de CA 125 in het bloed startten met chemotherapie bleken niet langer te leven dan patiënten die pas begonnen nadat ze lichamelijke klachten kregen of wanneer de tumor was aangetoond door ander onderzoek. Tussen deze twee momenten zat gemiddeld vijf maanden. Ook de kwaliteit van leven verbeterde niet door vroegtijdig te beginnen met chemotherapie.

stress
Volgens onderzoeksleider dr. M.E.L. van der Burg, internist-oncoloog in het Erasmus MC, zijn de onderzoeksresultaten belangrijk voor artsen. "Nu kunnen artsen zorgvuldiger afwegen of en wanneer ze de CA 125 meten. Hierdoor kunnen ze veel stress bij patiënten voorkomen. Vooral de wetenschap dat de bloedwaarde verhoogd is, maar de tumor nog niet aantoonbaar is, ontneemt de patient enkele maanden een goede kwaliteit van leven."
03 jun 2009 09u14