Hyperactiviteit bij anorexia nervosa

Een verminderde voedselinname heeft vaak een verhoogde activiteit tot gevolg. Dit wordt veroorzaakt door een complexe interactie tussen perifere en centrale regelsystemen op het gebied van eetgedrag. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Linda Verhagen.
De hypothalamus in het brein en perifere signalen (leptine en ghrelin) naar de hypothalamus spelen daarbij een zeer grote rol. Ook neurotransmitter dopamine blijkt betrokken bij hyperactief gedrag gedurende voedselrestrictie. Verhagen voerde haar onderzoek uit in een diermodel voor anorexia nervosa, genaamd activity-based anorexia.


Verder onderzoek zal een beter inzicht geven in de regulatie van energiebalans met betrekking tot hyperactiviteit. Dit biedt nieuwe perspectieven voor verder onderzoek en behandeling van patiŽnten die lijden aan anorexia nervosa, dat grotendeels gekenmerkt wordt door hyperactiviteit. Anorexia nervosa is een psychiatrische aandoening waarbij patiŽnten een sterke drang naar vermagering hebben. Bij anorexiapatiŽnten wordt hyperactiviteit veelvuldig gerapporteerd. Vermindering van hyperactiviteit kan leiden tot betere behandeling van anorexia nervosa. Tot op heden zijn er geen doeltreffende geneesmiddelen beschikbaar. Bij behandeling met atypische antipsychotica neemt het lichaamsgewicht van patiŽnten toe en wordt de hyperactiviteit onderdrukt.