Vroeghulpproject voor jongeren met psychose breidt uit

Het project dat jongeren met psychoses begeleid werd uitgebreid. Vanaf 2007 liep het detectie- en interventieproject in Vilvoorde en Grombergen. Nu wordt het ook toegepast in de zorgregio's Antwerpen, Sint-Niklaas, Halle-Vilvoorde-Tervuren, Leuven en Brugge. Dat heeft VDIP-coördinator Eric Stijnen in Leuven bekendgemaakt.
Te laat
Begeleiding voor jonge psychotici wordt vaak te laat opgestart. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 jaar voor er hulp wordt gezocht of gevonden. Niet zelden gebeurt dat na een acute crisis, met opname tot gevolg.

Psychiatrische afdeling
In de praktijk verblijven de betrokkenen vervolgens 8 tot 10 maanden op een afdeling van de psychiatrische kliniek met dezelfde programma's en leefgroepen als voor chronische patiënten. Door de lange opname wordt het werk, de studie en het sociale leven onderbroken en begint het sociale weefsel te verschralen. Het VDIP wil hiervoor een alternatief bieden.

Buitenlands voorbeeld
Daarom wordt, naar analogie met succesvolle buitenlandse voorbeelden, getracht jongen mensen met een psychose in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Hulpverleners uit de regio worden hiervoor gesensibiliseerd en krijgen de nodige info aangereikt. Het hulpaanbod is laagdrempelig en intensief.

"Familieondersteuning en het omgaan en verstaan van gevoelens en gedachten krijgen veel aandacht. Ook wordt ingezet op het wonen, werken, de studie, vrije tijd en vrienden", aldus VDIP-coördinator Eric Stijnen.

In het proefproject inVilvoorde-Grimbergen werden al een 25-tal jongeren met een positief resultaat begeleid. In de vijf nieuwe teams zijn een 20-tal werkkrachten aan de slag. Na een jaar werken wil men er in totaal circa 400 cliënten actief begeleiden. De begeleidingen duren drie tot vijf jaar.
05 jun 2009 08u56
Bron: De Morgen
zie ook rubriek