Riziv-uitgaven kinderen tot 18 jaar met 31 procent gestegen

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) heeft de uitgaven voor geneesmiddelen voor kinderen tot 18 jaar vorig jaar met maar liefst 31 procent zien toenemen, terwijl er voor de hele bevolking verleden jaar een stijging was met 9 procent in vergelijking met 2007. De stijging is onder meer het gevolg van de terugbetaling van de vaccins ter preventie van baarmoederhalskanker (Gardasil en Cervarix), zo meldt de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten (CM) vrijdag.
157 miljoen euro
In totaal betaalde het riziv vorig jaar 157 miljoen euro terug voor geneesmiddelen voor kinderen tot 18 jaar (verkoop in de openbare apotheken). De ouders van de kinderen dienden 33 miljoen euro zelf te betalen aan remgelden.

"Verwacht wordt dat deze uitgavenstijging eenmalig zal zijn wegens de start van de terugbetaling. Later zal die sterk terugvallen, omdat dan nog alleen nieuwe terugbetaalde vaccins zullen worden toegediend aan de jaarlijkse instroom van 12-jarigen. Toch blijft de stijging van de psychofarmaca bij de jongeren verontrustend, iets wat CM reeds in een eerdere studie heeft aangekaart", klinkt het.

Uit een onderzoek van de CM blijkt dat de top tien van meest gebruikte geneesmiddelen bij kinderen en jongeren drie antibiotica bevat, plus nog antibiotische oog- en oordruppels, twee vaccins, drie geneesmiddelen tegen astma en ontstekingsremmers.

rilatine
Wanneer de geneesmiddelen geklasseerd worden naar uitgaven, verschijnen ook daar de vaccins, antibiotica en astmageneesmiddelen hoog in de rangschikking. "Maar opvallend is dat de zeer dure geneesmiddelen tegen groeistoornissen of stollingsziekten op de tweede en de vierde plaats staan. Zij nemen een grote hap uit het geneesmiddelenbudget, ook al gaat het in totaal om enkele honderden patiënten", aldus de CM. Op acht staat rilatine, een medicijn dat gegeven wordt bij adhd (kinderen met aandachtsstoornissen en hyperactiviteit).

Het verschil met de top tien van de meest terugbetaalde geneesmiddelen voor volwassenen is uiteraard groot. Daar bestaat de top tien voornamelijk uit medicatie tegen cholesterolproblemen, tegen maagklachten, tegen reumatoïde artritis en tegen depressie.
08 jun 2009 08u53
Bron: De Morgen
zie ook rubriek