Uitstrijkje nog maar eens per twee jaar terugbetaald

Vanaf 1 juli wordt het uitstrijkje nog maar één keer om de twee jaar terugbetaald. Dat meldt de Artsenkrant. Bij een afwijkend resultaat zijn wel tussentijdse opvolgingsonderzoeken mogelijk. Het uitstrijkje is een vaginaal medisch onderzoek dat uitgevoerd wordt om in een vroeg stadium baarmoederhalskanker op te sporen.

Compromis
Tot nog toe stond er geen limiet op de terugbetaling van het uitstrijkje. Nu wordt dit beperkt tot één keer om de twee jaar. "De periode van twee jaar is het resultaat van een moeizaam compromis", aldus dokter Robert Rutsaert van het Algemeen Syndicaat Geneesheren van België aan de Artsenkrant.

"Voordien was er geen limiet, maar de internationale wetenschappelijke richtlijnen raden een interval aan van drie jaar. Wellicht volgt er later nog een aanpassing."

Kankerplan
De internationale richtlijn van drie jaar staat ook in het kankerplan van minister van Volksgezondheid Laurette onkelinx (PS). Dat toch voor een termijn van twee jaar gekozen werd, komt omdat de screening bij ons zo slecht georganiseerd is. "Te veel patiënten vielen tussen de mazen van het net", aldus dokter Rutsaert.

Het uitgespaarde bedrag door het beperken van de terugbetaling bedraagt ongeveer 11,5 miljoen euro. Dat zal gebruikt worden om de dekkingsgraad te verbeteren, door onder meer extra onderzoeken te financieren bij afwijkingen in het vaginale uitstrijkje.
09 jun 2009 09u08
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek