Kennis verpleegkundigen belangrijker dan comfort

Kankerpatiënten vinden de kennis en houding van verpleegkundigen en artsen belangrijker dan comfort en privacy. Dat blijkt uit onderzoek van medisch oncoloog Hester Wessels van het UMC Utrecht. Hester Wessels ontwikkelde een vragenlijst om de wensen van kankerpatiënten in kaart te brengen. Bijna 400 patiënten in zeven ziekenhuizen in de regio midden Nederland vulden deze vragenlijst in.
Het blijkt dat patiënten veiligheid en de kennis en houding van artsen en verpleegkundigen belangrijk vinden. Ook communicatie, hoe er wordt omgegaan met patiëntgegevens en zelf mee kunnen beslissen over de behandeling, wordt hoog gewaardeerd. Minder waarde hechten patiënten aan voorzieningen op kamers, de kwaliteit van voeding of de aanwezigheid van naasten en privacy.

De resultaten staan haaks op de trend dat ziekenhuizen steeds meer nadruk leggen op zorgvernieuwing via comfort en service, zoals hotelservice, luxere voeding, eenpersoons kamers of bedside terminals.

Hester Wessels: “Organisatorische en omgevingsfactoren zijn zonder twijfel belangrijk voor patiënten, maar die hebben weinig invloed op de tevredenheid als de zorg door artsen en verpleegkundigen ontoereikend is.”
15 jun 2009 09u15
Bron: Bijzijn.nl
zie ook rubriek