Eén Riziv-controle op drie viseert specialisten

Op de kop af 1.055 specialisten werden tussen half februari 2003 en medio mei 2007 individueel geënquêteerd door de Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) van het Riziv. Dat is één uitgevoerde controle op drie. Daarmee zijn artsen-specialisten met lengten voorsprong de meest doorgelichte beroepsgroep. Zoveel wordt duidelijk uit het activiteitenrapport dat de dienst onlangs presenteerde aan circa 400 personeelsleden van het Riziv. Trends voor Specialisten kon het interne rapport inkijken.
In totaal voerde het riziv tussen 2003 en mei 2007 3.215 individuele controles uit. Naast specialisten kregen vooral apothekers en verpleegkundigen riziv-inspecteurs over de vloer (telkens goed voor circa 13% van het aantal enquêtes). Iets meer dan één controle op tien gebeurde bij huisartsen.
Bernard Hepp, geneesheer-directeur-generaal van de dienst stelt in het rapport dat alle individuele controles samen tussen 2003 en mei 2007 tot 9,579 miljoen euro vrijwillige terugbetalingen leidde. Specialisten nemen hiervan 3,6 miljoen voor hun rekening (38%). Dat staat min of meer in verhouding tot het aantal uitgevoerde controles. Met 2,707 miljoen (28%) betaalden vooral apothekers in verhouding veel terug en dat geldt ook voor de “ziekenhuizen, instellingen, diensten of zorgcentra”. Zij stortten het Riziv 1,907 miljoen terug en dat is bijna 20% van het totaal. Dit terwijl ze slechts 5,5% van de controles uitmaken.

Voor alle duidelijkheid: uiteraard varieert de ernst van de inbreuken. Het verslag noteert hierbij dat het “zowel over flagrante, bedrieglijke toestanden gaat als over gevallen waarbij de zorgverlener bij vergissing maar te goeder trouw vertrekkingen ten onrechte aanrekende.” In de meerderheid van de gevallen erkent hij de gemaakte fouten en betaalt terug, zo luidt het nog. Een constante is dat het Riziv elk jaar nagenoeg 400.000 vaststellingen van overtredingen doet.

Bij de dienst geneeskundige evaluatie en controle van het Riziv werken 357 personeelsleden waarvan 90 geneesheren-inspecteurs. Dokter Bernard, de leidende ambtenaar legt in trends voor Specialisten uit dat de Riziv-controles zich niet op bepaalde disciplines richten maar eerder ingegeven zijn door de gegevens waarover de dienst beschikt.

Sinds de controledienst in 2002 en 2006 hervormd werd, wordt heel wat minder beroep aangetekend tegen de beslissingen. “90 à 95% van de dossiers wordt door de dienst afgesloten met recuperatie van vrijwillige terugbetalingen enz.,” zegt Hepp.”Het aantal artsen dat in beroep gaat tegen een uitspraak liep fors terug. Vroeger ging het over 40 tot 60% van de dossiers. Nu is dat nog slechts 15 à 20%.” De zwaarste dossiers waarbij de dienst mogelijk bijkomende sancties voorstelt, gaan nu naar de Kamers van eerste aanleg. In deze dossiers gaat het over fraude, recidivisme binnen de vijf jaar of een bedrag boven 25.000 euro. “Ik schat het aantal ernstige dossiers op zo’n 100-tal per jaar. Maar de Kamers van eerste aanleg zijn pas in maart/april opgestart, het is dus nog even afwachten,” zegt Hepp in trends voor Specialisten.
16 jun 2009 09u03
zie ook rubriek