Depressie bij vrouw anders dan bij man

Depressie bij vrouwen heeft een andere genetische oorzaak dan depressie bij mannen. Dit blijkt uit onderzoek van Maaike Verhagen van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Verhagen onderzocht de rol van Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF). Dit is een groeifactor die zorgt voor herstel van het functioneren van zenuwcellen na stress, vooral in de hippocampus. Dit is een gebied in de hersenen, dat betrokken is bij emoties en stemming.

Brain Derived Neurotrophic Factor
Verhagen vond dat het BDNF-gen alleen een rol speelt bij depressies in mannen, maar niet bij vrouwen. Dit wijst erop dat depressies bij vrouwen een andere achtergrond hebben dan bij mannen.

Neuroticisme
Ook keek Verhagen naar genen die betrokken zijn bij neuroticisme. Dit is een persoonlijkheidskenmerk van tobberigheid, bezorgdheid en nervositeit dat het risico op depressie vergroot. Ook hier vond ze enkele aanwijzingen dat andere genen een rol spelen bij neuroticisme bij vrouwen dan bij mannen. Vervolgonderzoek kan zich verder richten op de oorzaken van de depressie, en tot de ontwikkeling van behandelingen die meer toegespitst zijn op mannen en vrouwen.
16 jun 2009 09u11
zie ook rubriek