Proefproject rond elektronisch medisch voorschrift van start

Na zowat drie jaar voorbereiding gaat een proefproject van start rond het elektronisch voorschrijven van medicijnen. Dat deelde een consortium van zeven beroepsverenigingen van artsen, apothekers, kinesitherapeuten, tandartsen en verpleegkundigen vandaag mee. Het project moet in de loop van 2012 uitmonden in een plan voor de toepassing van het elektronisch medisch voorschrift op nationaal niveau.
Het consortium, dat de naam Recip-e kreeg, diende het proefproject bij het riziv in. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering financiert het project.

Universeel systeem
Het is volgens de mededeling de bedoeling een universeel systeem te ontwikkelen voor het elektronisch verzenden van voorschriften en voor feedback tussen diverse zorgverstrekkers. als eerste stap wordt gewerkt aan het geneesmiddelenvoorschrift. Dat gebeurt op basis van uitgebreide voorstudies, die zowel door de sector als door de overheid werden gerealiseerd.

Bestek
Eerst wordt een bestek opgemaakt waarop industriële partners in het derde kwartaal van 2009 kunnen inschrijven. De selectie moet eind dit jaar afgerond zijn. In januari 2010 kan een team van twee huisartsen (Theo Putzeys en Philippe Jongen) en twee apothekers (Luc Baert en Inge Huysentruyt) onder leiding van professor Marc Nyssen van de Vrije Universiteit Brussel dan van start gaan met de ontwikkeling en de uitvoering van het proefproject. Het team zal tijdens het project worden aangevuld met experten uit de diverse zorgberoepen en met technici.

In het Recip-e-project blijven de papieren en de elektronische versie van het doktersvoorschrift aanvankelijk naast elkaar bestaan. De arts zal het voorschrift op de computer intikken, afprinten en eventueel aan de patiënt overhandigen. Tegelijk wordt het voorschrift naar een centrale server gestuurd, waarlangs de apotheker het kan opvragen. Als de apotheker de patiënt niet kent, kan hij het voorschrift aan de hand van diens elektronische identiteitskaart lezen.
17 jun 2009 09u13
Bron: De Morgen
zie ook rubriek