Succes ADHD-geneesmiddel te voorspellen

Hersenpotentialen kunnen helpen het succes van geneesmiddelen te voorspellen bij ADHD-patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Annelies Wester. Verder kan het helpen bij het in kaart brengen van afleiding en aandacht tijdens het rijden, en de invloed van medicijnen en drugs hierop.
Aandachtstekort
Pathologische impulsiviteit en aandachtstekort (ADHD) worden behandeld met methylfenidaat, maar dat is niet effectief bij alle patiënten. Het promotieonderzoek van Annelies Wester ondersteunt het idee dat metingen van hersenpotentialen het succes van therapie kunnen helpen voorspellen.

Rijvaardigheid
Pathologische impulsiviteit en aandachtstekort zouden ook een negatief effect kunnen hebben op rijvaardigheid. Met behulp van de veel gebruikte maat voor voertuigcontrole (slingergedrag) heeft dit onderzoek dat idee niet kunnen bevestigen.

Rijgedrag beter bekijken
De aanbeveling van Wester is om sterker naar riskant rijgedrag te kijken. Om afleidbaarheid tijdens rijden te meten heeft Annelies Wester in dit onderzoek hersenpotentiaalreacties op irrelevante maar soms opvallende geluidsprikkels gemeten. In een gezond brein hebben deze prikkels geen effect op het slingergedrag. Daarmee samenhangend wordt de hersenpotentiaal-reactie op de opvallende prikkels kleiner zo gauw iemand gaat rijden.
17 jun 2009 09u54