Virus ook oorzaak hoofd-halskanker

In 10%-20% van de gevallen blijkt het zogenaamde Humane Papillomavirus (HPV) de oorzaak van het ontstaan van tumoren in het hoofd-halsgebied. HPV is bekend als de veroorzaker van baarmoederhalskanker bij vrouwen. Tot nog toe werd aangenomen dat roken en overmatig alcohol gebruik de hoofd oorzaken van hoofd-halskanker waren. HPV was al wel eerder gevonden in deze tumoren, maar het was tot op heden onduidelijk of het ook daadwerkelijk een rol speelde in het ontstaan van deze tumoren. Promovendus Serge Smeets toont als eerste zeer overtuigend aan dat dit virus inderdaad leidt tot de ontwikkeling van tumoren in het hoofd-halsgebied. Smeets promoveert op maandag 22 juni aan VU medisch centrum te Amsterdam.
Smeets vond deze resultaten na dna onderzoek uit tumor weefsel van 51 patiënten en bootste het effect van een hpv-infectie na in een speciaal modelsysteem voor hoofd-halskanker. Smeets ontwikkelde ook een nieuwe detectiemethode, waarmee met een stukje weefsel dat uit de tumor wordt genomen, met 100% zekerheid vastgesteld kan worden of hpv de veroorzaker is. Uit literatuuronderzoek bleek namelijk dat er geen goede detectiemethode bestond om te bepalen of de tumor veroorzaakt wordt door HPV.

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 2.500 mensen te maken met kanker in het hoofd- en/of halsgebied. Het blijkt nu dat in 250 tot 500 van de gevallen van hoofd-halskanker een besmetting met het HPV-virus de oorzaak is. Voor de behandeling van patiënten is het belangrijk om te weten of de tumor wordt veroorzaakt door HPV. Uit het literatuuronderzoek blijkt namelijk dat HPV-tumoren beter reageren op therapieën, zoals chemotherapie en bestraling. In de toekomst zou het mogelijk kunnen zijn patiënten met een door HPV veroorzaakte tumor minder belastende behandelingen te geven. Ook wordt nu onderzoek gedaan naar behandelingen die precies gericht zijn op het virus.

Hoe HPV in het hoofd-halsgebied terecht komt heeft Smeets niet onderzocht. Wel zijn in de Verenigde Staten een aantal onderzoeken gedaan, die allemaal een relatie leggen met wisselende sekspartners en orale seksuele activiteiten. Ook zal nog meer onderzoek gedaan moeten worden naar de consequenties voor bijvoorbeeld vaccinatie voor HPV. Nu worden meisjes gevaccineerd voor HPV om baarmoederhalskanker te voorkomen.Het is nog onduidelijk of door deze vaccinatie ook hoofd-halskanker voorkomen kan worden.
17 jun 2009 12u42
Bron: VUmc