Vlaamse huisartsen voelen zich niet naar waarde geschat

Van de Vlaamse huisartsen vindt 72 procent dat het huisartsenberoep niet naar waarde wordt geschat, bij de Franstalige is dat zelfs 82 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Mediplanet dat vandaag werd voorgesteld.
Mediplanet deed in april en mei 2009 een representatief onderzoek bij 544 Belgische huisartsen en 475 laatstejaarsstudenten geneeskunde. Uit het onderzoek bleek dan wel dat de grote meerderheid van de respondenten vindt dat het beroep niet naar waarde wordt geschat, toch zou een meerderheid zich gerespecteerd voelen door de patiënten. In Vlaanderen gaat het zelfs om 85 procent. Volgens Mediplanet blijkt de relatie met de overheid verzuurd. Qua administratieve overbelasting is het voor 95 procent van de ondervraagden "meer dan genoeg". Ook zou de huisarts vinden dat hij geen loon naar werken krijgt.

Wachtdiensten teer punt
Op een persconferentie zei Marc Van Impe, hoofdredacteur van Mediplanet, verder dat de wachtdiensten "een teer punt" zijn voor huisartsen. Bijna 30 procent van de Vlaamse huisartsen zou vinden dat er te veel wachtdiensten worden geklopt. In Franstalig België is dat 47 procent. Vooral Waals-Brabant, Luxemburg en Henegouwen springen in het oog qua negatieve antwoorden, waar een "medische verwoestijning" dreigt.

Ook zegt 45 procent van de Vlaamse huisartsen en 62 procent van de Franstalige dat ze van mening is dat ze overwerkt raken. Maar liefst 85 procent werkt meer dan 8 uur per dag, de gemiddelde arbeidsduur bedraagt 52,5 uur.

Geen spijt van keuze
Toch zijn er ook positieve resultaten. "We vroegen de artsen of ze spijt hadden van hun keuze", zegt Van Impe. "En unisono zegt 79 procent van de Nederlands- en Franstalige artsen geen moment hun keuze te betreuren." Desondanks zou maar 57 procent van de Vlaamse en 36 procent van de Franstalige artsen het vak aanraden.

Respectievelijk 33 en 47 procent van de Vlaamse en Franstalige huisartsen zou zich gefrustreerd voelen omdat de bestaande artsensyndicaten hun belangen nauwelijks zouden verdedigen. "En dat er geen aparte huisartsensyndicaten erkend worden, ligt hen zwaar op de lever."

Onveilig
Ten slotte toonde het onderzoek dat maar 2 procent van de Vlaamse huisartsen zich onveilig voelt. Bij huisbezoeken loopt dat op tot 20 procent van de Belgische huisartsen. Bij de Vlamingen voelt maar 42 procent zich dan echt veilig. In Brussel is er zelfs een onveiligheidsgevoel bij 54 procent. Bij nachtbezoek voelt 3 procent van de Vlamingen zich onveilig.
18 jun 2009 08u59
Bron: De Morgen
zie ook rubriek