Centrum voor hersenmanipulatie geopend

Het UZA opent een eigen onderzoeks- en behandelcentrum voor neuromodulatie. Het centrum heeft als missie om neurowetenschappelijk onderzoek uit te voeren en de resultaten te vertalen in innovatieve neuromodulatie behandelingen.Bij neuromodulatie worden de hersenen beïnvloed door de activiteit van bepaalde zenuwbanen te manipuleren, al dan niet met behulp van ingeplante elektrodes. De techniek heeft de laatste jaren zijn nut al bewezen bij de behandeling van onder meer de ziekte van Parkinson, pijn en depressie. Een groot voordeel tegenover medicijnen, is de lokale en meestal ook snellere werking.

 

Snelle groei visualisatietechnieken hersenen

Sinds de jaren ’90 is de kennis over de functionering van onze hersenen enorm toegenomen. Onder andere door de mogelijkheden om niet alleen het brein zelf, maar ook het werkende brein in beeld te brengen. Men kan dankzij de recente ontwikkeling van nieuwe visualisatietechnieken van hersenactiviteit nu ook de zenuwbanen tonen en zelfs lokaliseren naar waar er informatie in onze hersenen wordt gestuurd, welke gebieden samenwerken etc. Met de komst van computergestuurde navigatiesystemen, gebaseerd op de GPS technologie kunnen deze gebieden en zenuwbanen worden beïnvloed, ook neuromodulatie genoemd. Dankzij deze techniek zullen tot nu toe onbehandelbare aandoening kunnen verholpen worden. Zo zoekt men in BRAI²N bijvoorbeeld naar oplossingen voor dwangstoornissen, problemen met bewustzijn, zelfperceptie en sociale interactie, waaronder buitensporig sexueel gedrag.

 

Specialisten onder één dak in BRAI²N

Een sterke multidisciplinaire benadering is nodig om onderzoek en hieruitvoortkomende behandelingen mogelijk te maken. Het UZA wil hierbij een voortrekkersrol opnemen met BRAI²N. Prof. Dr. Dirk De Ridder, directeur van BRA²N: “Het grote voordeel is een onvoorwaardelijke bundeling en inzet van kennis en kunde van verschillende specialisten binnen één groep, en allemaal gericht op één doel, namelijk een internationaal referentiecentrum worden voor innoverende neuromodulatie in brede zin. Een samenwerking met internationaal gerenommeerde hersenonderzoekers, een uitgebreide adviesgroep en een regelmatige discussie met neuroethici moet toelaten om dit nieuwe centrum uit te bouwen.”

19 jun 2009 15u31
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek