Wereldprimeur in Zwitserland: hersenoperatie met ultrasone trillingen

Voor het eerst hebben Zwitserse neurochirurgen ingrepen in de hersenen uitgevoerd zonder daarbij de schedel te openen en dat dankzij het gebruik van ultrasone trillingen. Dat heeft de universiteit van Zürich vandaag meegedeeld.
De chirurgen Daniel Jeanmonod en Ernst Martin gebruikten gebundelde ultrasone trillingen van hoge energie (UFHI), een techniek die al meerdere jaren wordt toegepast in de gynaecologie en bij het bestrijden van prostaatkanker. Bij de ingreep sturen 1.024 zenders ultrasone golven doorheen het schedeldak. De temperatuurstijging die daarmee gepaard gaat, wordt constant onder controle gehouden.

pijn opwekkende stimuli
De behandelde zieken lijden aan neuropathische pijnen, zo preciseerde dokter Martin aan het Zwitserse persagentschap ATS. Die treffen vooral tetraplegiepatiënten (een verlamming van alle vier de ledematen, nvdr) of personen die een amputatie ondergingen. Hun hersenen ontvangen geen signalen van de ledematen meer, terwijl de zenuwen stimuli sturen die de pijn opwekken. Met de ultrasone trillingen is het mogelijk die stimuli te stoppen.

De chirurgen hopen het gebruik van ultrasone trillingen ook te kunnen uitbreiden naar de behandeling van hersentumoren of bij het herstellen van beschadigd vaatweefsel in de hersenen.
24 jun 2009 09u01
Bron: De Morgen
zie ook rubriek