Recordaantal vragen aan Druglijn

De Druglijn heeft vorig jaar een recordaantal vragen beantwoord. Om het grote aantal telefoons en emails te kunnen beantwoorden, is de lijn dringend op zoek naar vrijwilligers. Dat blijkt uit het jaarrapport over 2008. De Druglijn beantwoordt vragen over drank, drugs, pillen en gokken. Die kunnen - anoniem - worden gesteld via telefoon of email.
Meeste vragen over cannabis
Vorig jaar verwerkte de lijn 6.903 vragen, een stijging met 8 procent. Het telefoonverkeer blijft al jaren stabiel, maar het aantal emails blijft stijgen. Ook de website kreeg 37 procent meer bezoekers dan in 2007. De meeste vragen gaan over cannabis, gevolgd door alcohol en cocaïne. Het aantal inlichtingen over xtc neemt al een aantal jaren af en ligt intussen lager dan het aantal oproepen in verband met heroïne.

Tom Evenepoel, de coördinator van de Druglijn, merkt een groot verschil tussen degenen die bellen en zij die mailen. "De telefoonlijn spreekt een pak meer ouders aan, mensen die vaak echte behoefte hebben aan een gesprek waarin ze niet alleen hun vragen, maar ook hun bezorgdheden kwijt kunnen", zegt Evenepoel. "De emailservice spreekt meer gebruikers aan. Zij voelen zich comfortabeler bij het gevoel van controle over de communicatie en de afstand die elektronisch verkeer creëert."

Op zoek naar nieuwe vrijwilligers
Om meer jongeren te bereiken wil de Druglijn van start gaan met een chatservice. "Gezien onze preventieve opdracht is het erg belangrijk dat we in contact blijven met die doelgroep", zegt Evenepoel.

Met de stijging van het aantal vragen is ook de werkdruk toegenomen. Daarom is de Druglijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich een paar uur per week willen vrijmaken.
25 jun 2009 09u09
Bron: De Morgen
zie ook rubriek