Cannabis verdringt alcohol bij jeugd

Het fenomeen cannabisverslaafde is in opmars. Bij nieuwe cliŽnten onder de 23 jaar bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) heeft cannabis alcohol ingehaald als primaire verslaving. Excessief blowgedrag brengt veel problemen met zich mee.
Bij VNN, actief in Groningen, Drenthe en Friesland, groeit het aantal softdrugverslaafden gestaag. In 2006 waren er nog 321 nieuwe aanmeldingen, tegen 427 in het afgelopen jaar. Volgens onderzoeker Frank Brook van Verslavingszorg gaat het niet om een toevallige piek. "Er is een duidelijke stijging van het aantal problematische gebruikers. Het is niet zo dat steeds meer mensen cannabis gebruiken." In de Groninger kliniek

Het Bauhuus, voor verslaafden onder de 18 jaar, is verreweg het grootste deel van de cliŽnten cannabisverslaafd. Brook: "Maar ook in de kliniek de Breegweestee voor verslaafden tot 28 jaar in Eelde, is 40 procent in behandeling voor overmatig cannabisgebruik."

"De cliŽnten komen uit alle lagen van de bevolking. Ze gebruiken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat en zijn nauwelijks meer aanspreekbaar", aldus Brook. De blowende tieners kennen een hoog spijbelgehalte en presteren op werk en school minder. "Je ziet dat ze allerlei sociale verplichtingen niet meer nakomen." Drugsonderzoeker Peter van Dijk van het Trimbos-instituut in Utrecht constateert dat jongeren door excessief cannabisgebruik in een roes willen terechtkomen. "Ze stoppen meer wiet in hun joints en raken daardoor sneller van de wereld." Van Dijk meent dat de drempel om professionele hulp te zoeken lager is geworden. Dat verklaart volgens hem de toename van het aantal aanmeldingen bij VNN.
01 jul 2009 11u09
Bron: BCM
zie ook rubriek