UZA betaalt 17.000 patiënten onterecht supplement terug

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) gaat aan meer dan 17.000 mensen aangerekende supplementen bij een ingreep die hartziekten opmerkt, terugbetalen. Het ziekenhuis doet dat nadat een rechtbank besliste dat de aanvullende kosten deel uitmaken van de ingreep en dus niet mogen worden aangerekend. Het gaat om bedragen tussen de 116 en 138 euro per persoon, voor een totaal van zowat 2 miljoen euro.
Fout rechtzetten
Het uza neemt het initiatief nadat de rechtbank in mei 2009 de Christelijke mutualiteit (CM) gelijk gaf in haar betwisting van de aanvullende kosten. De CM spande de rechtszaak aan, maar het uza betaalt leden van alle mutualiteiten terug. "Het UZA wil deze fout uit het verleden rechtzetten en de kosten terugbetalen aan alle patiënten die sinds 2001 deze behandeling in het UZA ondergingen. Omdat de mutualiteiten de belangenbehartigers zijn van hun leden, heeft het UZA hen na overleg gevraagd hun leden aan te schrijven en op die manier de terugbetaling te organiseren", zegt het ziekenhuis.

Kransslagaders
De onterechte aanrekening gebeurde bij patiënten die een coronarografie ondergingen. "Die dient om via een katheter tot in de kransslagaders na te gaan of er vernauwingen zijn die kunnen leiden tot een hartinfarct. Deze ingreep wordt terugbetaald door de ziekteverzekering, maar in 2001 schrapte de overheid de vergoeding voor de manipulatie waarbij de katheter wordt verschoven zodat de contravloeistof in de aders kan worden gespoten. Daarom rekende het UZA de kosten voor deze manipulatie vanaf toen ten laste van de patiënt", legt het UZA uit.

Brief
Mensen die recht hebben op de terugbetaling, ontvangen een brief van hun mutualiteit. Ze hoeven niet zelf contact op te nemen, aldus het UZA. De brief legt ook uit wat de patiënten moeten doen om de terugbetaling te ontvangen. Volgens woordvoerster Ann Segers van het UZA gebeurt de terugbetaling nog dit jaar.
02 jul 2009 09u35
Bron: De Morgen
zie ook rubriek