Stand van zaken A/H1N1-griep op 01/07/09

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat er vandaag 8 stalen werden binnengebracht in het laboratorium van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Twee daarvan leverden een positief resultaat op voor de A/H1N1-griep. Zes stalen testten negatief.
Het eerste geval betreft een jongeman uit Brussel. Hij keerde op zaterdag 27 juni terug uit de Verenigde Staten. Op vrijdag 26 juni ontwikkelde hij de eerste griepsymptomen. Op dinsdag 30 juni heeft hij zijn arts geraadpleegd, die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap beslist heeft om een test te laten uitvoeren. Vandaag bleek de test positief voor de A/H1N1-griep.

Het tweede geval gaat om een jonge vrouw uit de provincie Namen. Op dinsdag 30 juni is zij teruggekeerd uit de Verenigde Staten. Ze ontwikkelde de eerste griepsymptomen op maandag 29 juni. Op woensdag 1 juli heeft zij haar arts geraadpleegd, die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap beslist heeft om een test te laten uitvoeren. Vandaag bleek de test positief voor de A/H1N1-griep.

Omdat de patiënten mogelijk besmettelijk waren tijdens hun vlucht, besloten de gezondheidsautoriteiten om de passagierslijst op te vragen. als er andere passagiers een risico hebben opgelopen tijdens deze vlucht, zal de overheid contact met hen opnemen.

De beide patiënten worden thuis geïsoleerd en krijgen een behandeling met antivirale middelen. Hun gezondheidstoestand wordt de volgende dagen nauwkeurig opgevolgd. De personen met wie ze nauw contact hebben gehad, worden thuis geïsoleerd en krijgen een preventieve behandeling met antivirale geneesmiddelen.

Tot op vandaag zijn er in België 51 gevallen van de A/H1N1-griep. Het Commissariaat blijft de pers doorlopend informeren over nieuwe mogelijke gevallen in ons land.
02 jul 2009 09u37
meer over
zie ook rubriek