Instrument vervroegt diagnose autisme bij jonge kinderen

Onderzoekster Marleen Vanvuchelen van de Provinciale Hogeschool Limburg in Hasselt heeft een onderzoeksinstrument ontwikkeld om de diagnose van autisme bij jonge kinderen te vervroegen. Met de PIPS (Preschool Imitation and Praxis Scale) kunnen imitatieproblemen bij jonge kinderen opgespoord worden, waardoor de diagnose van autisme kan geïndividualiseerd worden.
Integratie
In het kader van haar doctoraat onderzocht Vanvuchelen kinderen van 1 tot 4 jaar die in de Vlaamse universitaire ziekenhuizen werden aangemeld met een vermoeden van autisme. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat vooral imitatieproblemen van acties met voorwerpen op jonge leeftijd een diagnostisch criterium zijn. Het opsporen van deze imitatieproblemen individualiseert de diagnose van autisme en vergemakkelijkt de integratie van de kinderen in de maatschappij omdat er op jonge leeftijd al gestart kan worden met aangepaste interventies, stelt Vanvuchelen.

Imitatieproblemen
Een vaak voorkomend symptoom van jonge autisten is hun onvermogen om gedrag van andere mensen na te doen. Hierdoor zijn peuters en kleuters ernstig beperkt om cultuurbepaald gedrag te leren. De communicatieve gebaren waarvan sprake hebben onder meer betrekking op ja knikken, neen schudden en wuiven, maar ook op gelaatsuitdrukkingen zoals verbazing en afkeer. De imitatieproblemen komen ook tot uiting in handelingen met voorwerpen. Zo wordt het gebruik van een speelgoedje of een tandenborstel niet gekopieerd door jonge autisten.

Vroegere diagnose
Omdat geen enkel kind met autisme alle symptomen vertoont, kan het gespecialiseerde PIPS-instrument wel tot een vervroegde diagnose leiden. Vanvuchelen stelde immers vast dat kinderen met autisme wel proberen te imiteren, maar het niet kunnen. Door het aanleren van een koppeling van een waargenomen actie aan de eigen uit te voeren actie, kan voorkomen worden dat autitische kinderen een achterstand oplopen en later beter maatschappelijk geïntegreerd worden, besluit de onderzoekster.
02 jul 2009 09u38
Bron: De Morgen