UZA betaalt aangerekend supplement bij hartziekten terug

Het UZA wil aan de leden van alle mutualiteiten de aanvullende kosten terugbetalen van een ingreep die hartziekten opmerkt. De manipulatie van de zogenaamde coronarografie kost tussen de 116 en 138 euro. Het gaat in totaal om meer dan 17.000 mensen.


Een coronarografie dient om via een katheter tot in de kransslagaders na te gaan of er vernauwingen zijn die kunnen leiden tot een hartinfarct. Deze ingreep wordt terugbetaald door de ziekteverzekering. In 2001 schrapte de overheid de vergoeding voor de manipulatie van deze ingreep, waarbij de katheter wordt verschoven zodat de contravloeistof in de aders kan worden gespoten. Daarom rekende het UZA de kosten voor deze manipulatie vanaf toen ten laste van de patiënt.


Op 14 mei 2009 besliste de rechtbank echter dat deze kosten niet aan de patiënt mochten worden aangerekend, aangezien de kosten van de manipulatie mee opgenomen zijn in de oorspronkelijke coronarografie. Het UZA wil dan ook deze fout uit het verleden rechtzetten en de kosten, van 116 tot 138 euro per patiënt, terugbetalen aan alle patiënten die sinds 2001 deze behandeling in het UZA ondergingen.

Eind mei werd met de mutualiteiten overleg gepleegd over de manier waarop de terugbetaling zou worden georganiseerd. Aangezien de mutualiteiten de belangenbehartigers zijn van hun leden, heeft het UZA aan hen gevraagd hun leden aan te schrijven en aldus de terugbetaling te organiseren.

Mensen die recht hebben op de terugbetaling, ontvangen een brief van hun mutualiteit. Ze hoeven niet zelf contact op te nemen. De brief legt ook uit wat de patiënten moeten doen om de terugbetaling te ontvangen. De terugbetaling gebeurt normaal gezien nog dit jaar.

 

02 jul 2009 17u10
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek