Wetenschappers creëren sperma uit stamcellen

Britse wetenschappers hebben menselijk sperma gecreëerd uit embryonale stamcellen. Deze primeur zou moeten leiden tot een beter inzicht in vruchtbaarheid.
sperma uit embryonale stamcellen
Een ploeg van de universiteit van Newcastle en het NorthEast England Stem Cell Institute (NESCI), dat geleid wordt door professor Karim Nayernia, is erin geslaagd menselijk sperma te maken uit embryonale stamcellen die de mannelijke X- en Y-chromosomen dragen.

Y-chromosoom onontbeerlijk
Vrouwelijke cellen, met twee X-chromosomen, ontwikkelden zich wel tot spermatogonia, het beginstadium van spermatozoa, maar deelden niet verder. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat het Y-chromosoom onontbeerlijk is bij spermaproductie.

Bevruchting verboden
Het sperma zal niet gebruikt worden voor de bevruchting van eicellen; de wet verbiedt dit. De wetenschappers hopen echter dat de wetgeving snel verandert zodat deze techniek op termijn gebruikt kan worden bij de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid. De ontdekking zou ook moeten bijdragen in het beter begrijpen van hoe erfelijke ziekten van generatie op generatie overgedragen kunnen worden.

Twijfels
Verschillende experts drukten al hun twijfel uit over het feit dat de ploeg van professor Nayernia erin geslaagd is authentiek sperma te creëren.
08 jul 2009 09u21
Bron: De Morgen