'Klassieke' operatie tegen hernia werkt het best

De 'klassieke' herniaoperatie in de onderrug werkt beter dan de tegenwoordig veelgebruikte sleutelgattechniek. De sleutelgattechniek is minder belastend voor de patiënt, maar een jaar later zijn deze mensen, minder goed hersteld dan degenen die een klassieke operatie ondergingen.
Anders dan verwacht
Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse neurochirurg Mark arts. De verwachting was dat de sleutelgattechniek beter zou scoren. Met die techniek maakt de chirurg een piepklein gaatje in de huid, waarna hij met behulp van camerabeelden opereert. De onderzoekers vermoeden nu dat de chirurg op die manier toch te weinig overzicht heeft, maar dat moet nader worden uitgezocht.

Rughernia
Van een rughernia is sprake als patiënten langer dan acht weken rugpijn hebben met uitstraling naar het been. Bij een klassieke herniaoperatie gaat de patiënt helemaal onder narcose. De orthopeed maakt de rugspieren los en schuift ze opzij om bij de uitstulpende rugwervel te kunnen. Bij een sleutelgatoperatie pakt de chirurg de rugwervel aan via een buisje door de rugspier.

Rust voor spieren
Omdat de spieren bij de nieuwe techniek min of meer met rust worden gelaten, hebben patiënten minder rugpijn achteraf en kunnen ze sneller weer aan het werk. Na een jaar echter is 79 procent nog steeds niet klachtenvrij, terwijl dat na een klassieke operatie 69 procent is.

Groep
Dat de sleutelgatpatiënten zich direct na de operatie fitter voelden, heeft volgens de onderzoeker vooral te maken met de achtergrond van de groep die tot nu toe het vaakst voor de moderne techniek koos.

Dat zijn met name topsporters en zakenlieden, die staan te trappelen om weer aan de slag te gaan. Nu de beide technieken vergeleken zijn onder honderden patiënten die niet wisten op welke manier ze zouden worden geopereerd, ligt het resultaat opmerkelijk anders, aldus arts.
09 jul 2009 09u25
Bron: De Morgen
zie ook rubriek