Huisartsen bereiden grootschalige griepepidemie voor

De huisartsen zijn begonnen met de voorbereidingen voor een grootschalige uitbraak van de Mexicaanse griep deze zomer. Samen met de gemeentebesturen bekijken ze of culturele centra kunnen worden gebruikt als polikliniek en er worden noodplannen opgesteld voor het geval de artsen zelf ziek beginnen worden.
"als er deze zomer een grootschalige uitbraak komt, gaan de huisartsen op verregaande wijze moeten samenwerken met elkaar", zegt dokter Jos De Smedt van domus medica, dat de huisartsenkringen in Vlaanderen vertegenwoordigt.

Zorgmeldpunt
In elke gemeente wordt een zorgmeldpunt opgericht, dat zal fungeren als noodcentrale. "Het meldpunt beslist welke patiënten naar welke praktijk worden doorverwezen", aldus De Smedt. "Indien nodig zullen de praktijken worden gescheiden. Dan komen er artsen die enkel griepslachtoffers behandelen en artsen die de andere patiënten ontvangen."

Zelf ziek
Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat ook de huisartsen zelf ziek zullen worden. "Daarom moeten er draaiboeken worden opgesteld", zegt De Smedt. "Alle artsen moeten invallen voor elkaar. Indien de bestaande praktijken niet meer groot genoeg blijken, zullen er poliklinieken worden ingericht in bijvoorbeeld parochiezalen en culturele centra. Die locaties worden nu al gecontroleerd op hun geschiktheid."

Ook wat betreft materiaal worden er al volop voorbereidingen getroffen. De artsen slaan massaal mondmaskers en ontsmettingsmiddelen in.

Tot 3,6 miljoen zieken
Volgens voorspellingen van het Interministerieel Commissariaat Influenza kan na de vakantiemaanden tot een derde van de Belgische bevolking (3,6 miljoen mensen) besmet raken met het A/H1N1-virus. "Als de uitbraak toch uitblijft, zal dit alleszins een erg goede oefening zijn gebleken", besluit De Smedt.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx liet weten dat er nog wordt onderhandeld over de aankoop van vaccins. Die zouden ten vroegste eind september gratis ter beschikking kunnen worden gesteld.
10 jul 2009 10u09
Bron: De Morgen
zie ook rubriek