TMS moduleert verstoorde neuronale netwerken bij depressie

De dorsolaterale prefrontale hersenschors is een valide stimulatieregio voor het beïnvloeden van een gedereguleerd neuronaal netwerk bij depressie met hoog frequente repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (HF-rTMS). Dat blijkt uit onderzoek van psychiater Chris Baeken van de Vrije Universiteit Brussel. Hij toont ook aan dat de toepassing van HF-rTMS bij depressieve patiënten resulteert in neurobiologische effecten van belang in behandelrespons en remissie.
Transcraniële magnetische stimulatie of TMS is een veilige, niet-invasieve techniek die gebruikt wordt voor het evalueren van neuronale geleiding en voor het activeren en/of inhiberen van neuronen in de hersenschors. Repetitieve TMS (rTMS) wordt niet enkel toegepast om neuronale netwerken te onderzoeken met betrekking tot emotionele en cognitieve processen maar ook voor de behandeling van psychiatrische aandoeningen zoals majeure depressie.

In zijn doctoraatsverhandeling evalueert psychiater Chris Baeken van de Vrije Universiteit Brussel enkele specifieke neurobiologische effecten van hoog frequente rTMS op de stemming bij depressieve en niet depressieve individuen. Het uitblijven van endocrinologische effecten bij niet-depressieve proefpersonen kan volgens Baeken wijzen op een HF-rTMS specifieke neurobiologische invloed essentieel voor de behandeling van depressie.

Een andere belangrijke bevinding is dat voornamelijk patiënten met tot op zekere hoogte functionele neuronale netwerken baat kunnen hebben bij dit soort therapie. Bij patiënten die reageerden op de HF-rTMS behandeling resulteerde deze in een gesynchroniseerde modulatie van disfunctionele fronto-cingulaire neuronale netwerken. Verder bracht een gunstige HF-rTMS-behandeling serotonerge veranderingen teweeg in de prefrontale cortex en hippocampus suggestief voor wijzigingen in neuroplasticiteit, noodzakelijk voor genezing.

Volgens Baeken bevestigen deze resultaten de keuze van de dorsolaterale prefrontale cortex als een valide stimulatieregio voor het beïnvloeden van een gedereguleerd neuronaal netwerk bij depressie, en tonen ze aan dat de toepassing van HF-rTMS bij depressieve patiënten leidt tot onmiddellijke en verlengde neurobiologische effecten die belangrijk zijn voor respons en remissie.
10 jul 2009 10u58