Meer operaties tegen overgewicht terugbetaald

Het Riziv versoepelt de terugbetalingsregels voor bariatrische heelkunde, het medische specialisme dat zich bezighoudt met de operatieve behandeling van overgewicht. Daardoor komen meer zwaarlijvige patiënten in aanmerking voor een gewichtverminderende chirurgische ingreep. In 2007 ondergingen 4.106 en in 2008 3.780 patiënten zo'n ingreep.
De versoepeling zou tot gevolg hebben dat er 652 gevallen bijkomen. De extra kostprijs voor de ziekteverzekering wordt geschat op 446.000 euro. Dat meldt het medische blad 'Trends voor de Specialisten'.

bmi
Tot nu toe betaalde de ziekteverzekering ingrepen terug in geval van 'morbide obesitas'. Dat wil zeggen: als de Body Mass Index (bmi) hoger dan of gelijk aan 40 was. Ook patiënten met een BMI boven 35 en met ernstige bijkomende ziekten, kwamen in aanmerking. Tot die laatste categorie behoren aangeboren diabetes en mensen die ook na het volgen van één jaar dieetbehandeling geen blijvend succes boeken.

Normen
Om de internationale normen terzake te volgen worden de criteria nu anders geformuleerd en uitgebreid. "als de patiënt een BMI boven 35 heeft en zijn diabetes met geneesmiddelen behandeld wordt, komt hij/zij nu ook in aanmerking. Dat geldt ook voor therapieresistente hypertensie (140/90), voor patiënten met het slaapapneu-syndroom en na een heringreep met complicatie maar zonder resultaat", luidt het.
17 jul 2009 09u43
Bron: De Morgen
zie ook rubriek