Kaalheid is genetisch bepaald

Die genetische voorbestemdheid heeft alles te maken met hormonen, meer bepaald met de omzetting van mannelijke hormonen, de testosteronen, in de cellen van de haarwortel. "Het heeft niet te maken met veel of weinig mannelijke hormonen", aldus Matthieu. "De volkswijsheid die beweert dat kale mannen overlopen van testosteron - zeg maar viriliteit - klopt niet."
Elke mens verliest per dag een 100-tal haren, maar wanneer je je haar wast kunnen dat er makkelijk 200 zijn. "Wat niet betekent dat je van haar wassen kaal wordt", zegt dr. Matthieu. "De extra haren die dan loskomen waren sowieso al klaar om uit te vallen, maar door de manipulatie verlies je ze iets sneller."

"Natuurlijk kan je je haar door ander factoren verliezen, zoals medicijnen of een chemokuur. Ook kunnen mensen last krijgen van plaatseljke haaruitval. Dat heeft te maken met een storing in de auto-immuniteit waarbij het lichaam zich tegen zijn eigen cellen, in dit geval haarwortels, keert. De oorzaak daarvan is nog onbekend."

Waar je niet kaal van wordt, is door een hoed of een pet te dragen. "als een hoofddeksel zo strak zit dat het je haar beschadigt, kan je haar plaatselijk afbreken, maar echte haaruitval is dat niet. Hetzelfde geldt voor wie zijn haar kleurt of met een permanent laat krullen. Daardoor kan je haar broos worden en afbreken, maar dat heeft niets met de haarwortels te maken. Ook de invloed van het milieu op haarverlies is niet bewezen.
17 jul 2009 09u48
Bron: MagUZA.be